Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harpplayer

Marketing

Hohner Blues Blaster iskustvo by Screamin' Yeah Zhalac

Budući da se možete upoznati s točnim tehničkim detaljima o Hohner blues blaster na ovom blogu, iznijeti ću vlastito iskustvo. Prvi puta sam se susreo s mikrofonom za harmoniku na koncertu Hic et nunc u kojem pjeva i svira harmoniku Bruno Subiotto (ex Spoons). Imao je odličan zvuk i uhvatio sam ga u backstageu gdje mi je rekao da koristi Green bullet preko Vox AC30. Tada sam shvatio da i meni nešto tako treba. Poslije surfanja po netu razmišljao sam između Green bulleta i Blues blastera i na kraju ipak se odlučio za potonji. Cijena im je otprilike ista i recenzije su hvalile oba a za Blues Blaster sam se odlučio, iskreno, jer mi je ljepše izgledao. Nakon malo raspitivanja po zagrebačkim glazbenim dućanima zaključio sam da ga je jeftinije kupiti u Sloveniji pa sam ga naručio u Brežicama za 124 eura. Mislim da se isplati jer dobijte natrag PDV koji je u Sloveniji 20 posto. Na kraju me, dakle, koštao oko 100 eura.

E sad, sve sam to lijepo obavio i došao doma s novim mikrofonom, ali bez kabla. Kasnije sam saznao da kabl mora obavezno ići uz mikrofon i da je uračunat u cijenu. Nabavio sam mikrofonski kabl i uštekao se u razglas ali nikakav zvuk nije proizvodio. Naravno, kabl je bio krivo spojen. Međutim na slijedećem koncertu, sve je normalno radilo, s pravim kablom, a onda je, pretpostavljam, otišao potenciometar. Naime, kada sam ga isprobavao i svaki put kasnije, pri pojačavanju od početne pozicije prema glasnijem, potenciometar bi se «uključio» tj. proizveo onaj karakterističan zvuk («klik»), kao kad se pali radio-tranzistor, a tada se to nije dogodilo. Zaključio sam da je pokvaren i budući da je još uvijek bio pod garancijom, reklamirao sam ga u dućanu u kojem je kupljen. Poslan je u Hohnerov servis u Sloveniji, u kojem nisu isto znali što se dogodilo, pa u središnjicu u Njemačku. Iz Njemačke su poslali NOVI mikrofon i tek sad sam vidio kako sam ga trebao i prvotno dobiti. U lijepoj kartonskoj kutiji na kojoj piše Blues Blaster i sjaji se fotka mikrofona, s kablom unutra.

Tada sam uključio mikrofon u vlastito pojačalo (Fender Blues Deluxe) s originalnim kablom. Međutim, i tada nije bilo zvuka. Zanimljivo je da nije došlo do već ranije opisanog «klika» već se potenciometar vrtio kao svaki drugi. Tu sam već poludio. Otišao sam u kod Djigija (vježbaona u Zagrebu, pored Cibone, a možete nabaviti i dosta opreme po normalnim cijenama) koji mi je napravio ispravno spojeni kabl i otada nisam imao problema.

Zašto se sve to događalo s kablom, nemam pojma, ako se netko kuži u to neka objasni. Iznio sam svoje iskustvo da se eventualno netko tko misli kupiti nešto slično može ravnati.

Također, rekli su mi, a ja to primjenjujem, da je na razglasima potrebno uključiti «Phantom» funkciju koja daje snage mikrofonu.

A sada, dosta o tehnikalijama, jer mogli se shvatiti da se u to ne razumijem pretjerano. Ono što je bitno je, svakako, zvuk. Zvuk je jednostavno odličan. Lagano prirodno distorziran kad se svira na «clean», pun i dovoljno glasan. Glasnoća mi je naročito bitna jer sviram u bandu koji je dosta glasan i treba mi kvalitetan mikrofon da harmonika dođe do izražaja (nekad i previše, pa se zna dogoditi da probijem bubnjiće Biljanu kad stoji blizu zvučnika, he he). Osobita je milina kad uključim drive na pojačalu kojim se dobija masna, prljava patina koja odgovara stilu glazbe koju sviram. Znali su crni majstori što je dobro.

Bitna mi je glasnoća jer i pored što sviram usnjak, pjevam i back vokale tako da sam s ovim mikrofonom dobio i na distorziranosti vokala, što me osobito veseli. Ista se lijepo može kontrolirati potenciometrom, tako da kad usred svirke shvatite da vas se ne čuje, jednostavno se pojačate. Moram reći da smo nedavno bili u studiju i da sam, pored svih onih finih studijskih mikrofona, koristio jedino moj, ne samo za usnu, već sam i sve back vokale snimio preko njega i svog pojačala i jako smo zadovoljni zvukom koji je postignut.

Pored svih ovih poteškoća koje su se dogodile, svima koji sviraju usnu preporučio bih ovaj mikrofon.

Pozdrav


Post je objavljen 30.07.2005. u 21:40 sati.