Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ateizam

Marketing

Karol Wojtyla - svetac ili političar?

Svi smo navikli slušati o bivšem Papi samo hvalospjeve. Pod normalno je da se za njega tvrdi da je najveći misionar mira i milosrđa dvadesetog stoljeća ( ako ne i uopće).
Ja ne znam jesam li ja lud, ili je to tabu tema o kojoj se ne smije niti razmišljati. Papa je svetac i to je to. Mnogo puta se nisam libio osbama koje to tvrde postaviti pitanje: A po čemu je on toliko svet?» Odgovori na ta pitanja bi bili u stilu: «pa toliko je dobroga napravio...»i sl. Međutim na konkretno pitanje nije bilo konkretnih odgovora. Svi argumenti su bili u stilu kako je mnogo putovao po svijetu i kako je oprostio svom atentatoru. Oprostite na nerazumijevanju, ali ja u tome ne vidim nikakve dobrote.
Čovjek je (smijem li ga uopće tako zvati), oprostio svom atentatoru. Pa što ga je trebao ubiti? On mu je oprostio, ali nije sud pa je svejedno završio u zatvoru. Dakle taj je oprost bio puka riječ, pogotovo zato što je dotični i druge vjere.
Mnogo je putovao po svijetu? Putuje i predsjednik Mesić. Pa svakog igrača «lota» kojeg pitate što bi sa novcem kaže da bi dio potrošio na putovanja. Putovati je lijepo, govorim to i iz svog, daleko skromnijeg, iskustva. Od njegovih je putovanja profitirala crkva kao institucija, jer se povećao broj vjernika i onih koji pohode crkvene objekte, a ne narodi koje je pohodio. Tamo gdje je naišao na glad, ostala je glad. Tamo gdje je naišao na rat, ostao je rat. Tamo gdje je naišao na lopovlik i korupciju, ostala je korupcija. Ono što je doista rješavao jesu imovinsko pravni odnosi crkve i država. U Hrvatskoj je za uzvrat potpori Vatikana riješen povrat crkvene imovine.
Da je naš dragi, sad već pokojni Papa, bio samo čovjek sa svim svojim manama, potvrđuje i njegov ite kako zemaljski sukob sa Jerzyem Urbanom. Naime, spomenuti poljski satiričar ekstremno lijeve političke orijentacije prošao križni put upravo zbog «presvetog Pape». Jednom je prilikom dotični papu nazvao «hodajućim sadomazohizmom», te je zbog nedvojbenog kulta ličnosti Karoka Wojtyle osuđen na deset mjeseci zatvora ili 6500$ kazne.
Uglavnom, ne znam što je dobro Papa napravio, ali znam jednu lošu stvar koja je odnijela možda i desetke miliuna života diljem svijeta. Papa je zagovarao genocid protovljenjem korištenju kontracepcijskih sredstava, a jahač apokalipse bio je i ostao AIDS.

Mislim da se ipak radilo o jednom klasičnom Papi koji je zagovarao isključivo interese Katoličke crkve, na način koji je zahtijevalo vrijeme u kojem je živio.


Post je objavljen 30.07.2005. u 12:25 sati.