[priQaz]
Blast to the Past,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
Blast to the Past

(AARGH! broj 5.5; Brno, 2005.)

Ni na što me najnoviji AARGH! - centralni češki magazin (a možda i jedini, vrag bi ga znao, ali ipak je to tužno, imati jedan magazin, kao da si u ... Hrvatskoj) - nije toliko podsjetio kao na blagopočivši YU strip magazin. Cijeli mi se taj feeling post-metalhurlantske fantastike (koji je u vrijeme YUSM-a još bio relativno nov) vratio žestinom ostavljene ljubovce i pomislio sam "Šit, kako smo nekad brijali na ovo, a kako danas izgleda nadiđeno i dosadno ..."



Ali sve to nema veze s AARGH!-om koji se trudi najbolje što može svojoj publici - gle, kao i Q - predstaviti ono o čemu nemaju pojma i smjerove u kojima bi možda trebali ići. Pa tako tu vidimo stare znance Kordeja, Lavriča i Gajića, te uz njih Brazilca Duccija ili Belgijanca Raymana (vidi maliQ), te zajedno s njima umućene i radove domaćih te poljskih autora koji svojom estetikom podsjećaju na crtane filmove tih zemalja, na ilustracije, na grafike ... Najdojmljiviji mi ostaje ludi Ukrajinac Igor Baranko, s u pet minuta nacrtanim stripom koji je jači od njegove serije za Humanoide.

Kada bi AARGH! izlazio češće, imao bi prilike - nadam se - profilirati autore kroz duže priče i postati referentna točka istočnoevropskog stripa. Ovako je, za sada, samo izlog nada, gotovo katalog budućih gastarbajtera.

U svakom slučaju, službeni site časopisa preporučujem kao pravu vizualnu ilustraciju ovome članku.

(mcn)


Post je objavljen 29.07.2005. u 18:25 sati.