[priQaz]
Batman Begins,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[priQaz]
Batman Begins

Ovaj film je bolji nego što se na prvi pogled čini. Nakon beskrajnih prvih pola sata već sam pomislila da će biti totalni gubitak novca i vremena, ali jednom kad se radnja vratila u Gotham, film je dobio na zamahu i postao sasvim gledljiv. Pristojna gluma, nenapadni specijalni efekti, dostojni negativac i uznemirujući heroj nadopunjuju prilično logičnu i vješto spletenu priču... a ipak, nešto mi je na kraju nedostajalo.

Nedostajao mi je Batman.

Film bi mi bio toliko gledljiviji i draži da se priča i likovi nisu neprestano trli o iščekivanja i predodžbe koje sam unijela u dvoranu. Da je to bila priča o mladiću koji nalazi novi smisao svome skršenom životu na neočekivani način, bila bi napeta i dirljiva... ali ovo je bila priča o Batmanu, i nije mi se svidjelo što su napravili od njega. Počevši od sasvim antipatičnog cmizdravog malog Brucea, preko neobičnog školovanja za poziv osvetnika do usiljene i hladne romanse s Katie Holmes (tako šlampavo izvedene da nisam zapamtila ni kako je junakinji ime!), film se dugo gubio u karakterizaciji lika koja se kosila sa svime što sam znala o Batmanu. Taj spori uvod u likove vjerojatno dugujemo tome što je film koncipiran kao prvi dio trilogije, ali isti pristup je beskrajno bolje ostvaren u prvom X-men filmu. Red je priznati da su elementi iz tog beskrajnog uvoda inteligentno i iznenađujuće upleteni u Gothamski dio priče, uvelike popravljajući krajnji dojam.

No, najveći grijeh filma je što me ostavio hladnom... Što nisam zasuzila kad je Alfred zagrlio siročića Brucea, što mi nije srce stalo kad su se zlikovci domogli junakinje, što se nisam s odobravanjem nacerila kad sam shvatila negativčev plan, što nisam zinula na neočekivanost raspleta. A kad utroba i srce nisu zarobljeni filmom, mozak ima vremena raditi i njorgati na detalje, što se u ovom žanru ne bi smjelo dopustiti. Nisu me uspjeli opčiniti, i iz dvorane nisam izašla s blaženim cerekom kao nakon drugih superherojada. Što se glume tiče, zar ikoga iznenađuje što su sporedni likovi oteli lovorike protagonistu? Michaelu Caineu uloga Alfreda uopće ne odgovara - Alfred bi trebao biti nevidljiv, samozatajan butler, što Caine jednostavno nije kadar biti. Sa svojih 80+ godina besramno naplaćuje svoju reputaciju, pokupivši honorar bez da se previše trudio. Liam Neeson u ulozi Bruceovog mentora me je podsjećao na svoju ulogu Jedi majstora iz Fantomske prijetnje, no ovdje je barem mogao pokazati da jest kvalitetan glumac ako mu se samo pruži prilika. No osobno mi je najdraži bio Garry Oldman u ulozi narednika Gordona, rezignirano poštenog policajca u pokvarenom gradu ... Takvo je osvježenje ponovno ga gledati u simpatičnoj ulozi nakon tolikih negativaca! Njegov Gordon je ljudski, drag, i nalik Gordonu kakvog poznajem iz stripova ... Te na kraju, iskreno mi je drago bilo vidjeti glavnog negativca kako se dostojanstveno suočava sa smrću, bez uobičajenog prestravljenog urlika - kamo sreće da taj klišej nikad nije zaživio.



Konačna presuda? Ako ostavite svoju predodžbu Batmana kod kuće i ne zaspite u prvih pola sata, film je vrijedan para. No usprkos detaljima koji će izmamiti smiješak na lice fana, nedostaje mu onaj pršteći entuzijazam koji je učinio Spider-mana i X-men veseljem za stripofila i razbibrigom za dijete u gledatelju. Batman Begins je nastojao biti "pravi", "ozbiljan" film ... i time je izgubio stripovsku dušu.

(manekineko)


Post je objavljen 27.07.2005. u 16:57 sati.