Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goal

Marketing

I'm back... No no Robinho, Yes yes Vieira... Welcome Walter Zenga




Evo me, vracam se, dugo me nije bilo, nece me biti opet ali da bar nesto napisem. Ima
stvarno dosta dogadjanja, ne znam samo odkud da pocnem.
Patrick Vieiraje presao u Juventus i to za tricavih 17 miliona eura. Ne znam zasto su gatako jeftino prodali, prosle godine je Real nudio 50 milja i odbili su. Nesto tu nije kako spada, nesto smrdi.
No bili kako bilo, Vieira je u Italiji, kod trenera Capella koji ga je daleke 1996. godine oterao iz Milana i svog kluba rekavsi da je neperspektivan. Od tada je
proveo 9 uspjesnih sezona na Highbury, postao jedan od najboljih defanzivnih veznih na svijetu, ako ne i najbolji. Rekao je da nikad nece otici igrati u Italiju poslije susreta Lazio - Arsenal 2000. godine u kojem je doslo da svadje medju igracima a onda i vrijedjanjima pa rasnoj osnovi. Mihajlovic mu je rekao da je crno g'''o, dobio kaznu od uefe a Vieira obecao da nikad nece igrati u Italiji. Medjutim Juventus je to promijenio, ponajvise su novci to promijenili jer Vieira sad ima pun vecu placu nego sto je imao u
Arsenalu.




Vieira je dosao i naravno neko je morao otici. Igrac koji je igrao na njegovom mjestu,
Stephan Appiah je morao pokupiti kofere i pravac Turska. Kupio ga je Fenerbahce za 8 miliona eura.

Kad smo vec kod Juvea i Arsenala, Juventus je ponudio Arsenalu Igora Tudora za usluge Roberta Piresa. Arsenal trazi centralnog odbrambenog i oce da se rijesi ostarijelog Piresa.
Na njegovo mjesto su doveli Aleksandra Hleba iz Stuttgarta, a treba vise prostora za
Nizozemca Robbie Van Persia koji se polako razvija u pravog igraca. U sljedecih nekoliko dana ce sve biti jasno oko ovog moguceg transfera. Tu bi svi trebali profitirati, mozda najvise Tudor koji bi zasigurno dobio priliku igrati, jer u Arsenalu i nema previse dobre konkurencije u odbrani. Sol Campbell je siguran, Kolo Toure i Pascual Cygan i ne uljevaju neko preveliko strahopostovanje.

Brazilac Robinho je na pragu prelaska u Real Madrid. Vec je obavio ljecnicke pregleda,
navodo je sve zgotovljeno, 30 miliona ide Santosu ali sada se umijesala Brazilska fudbalska konfederacija (CBF) koja kaze da transfer nece proci pod najnovijim uvjetima. Madridjani kazu da ce platiti 30 mil., dakle 60% od prvobitnih 50 miliona, CBF trazio i preostalih 40%.

"We can't release him either under Brazilian law or under FIFA rules," said Lopes. "(Brazilian law) requires the payment of the entire amount for there to be a unilateral end to the contract and that is not what Real are proposing."



Ako tako kaze glavni u Brazilskom nogometnom savezu onda tako mora i biti.

Lazio je doveo novog napadaca. Albanac Igle Tare je dosao i pojacace napad nebesko plavih. A mozda i nece pojacati, prosle sezone u Bologni samo 5 golova cijele sezone.

Atletiko Madrid se ozbiljno pojacava. Poslije Mateje Kezmana i Maxi Rodriguesa iz Espanyola, doletio je i Bugarin iz Wolfsburga, Martin Petrov. on ih je kostao 8.2 mil. eura, vise nego prva dva pojacanja. Atletiko ima i novog trenera, Carlosa Biancija, bivseg trenera Boce Juniors. Imace on slatke muke koga postaviti u napad. Fernando Torres , Mateja Kezman , Martin Petrov. Mozda i sva trojica buduci da Martin Petrov moze igrati i po lijevom krilu.

Najbolji igrac Eura 2004, Teodoris Zagorakis , nije se proslavio u Italiji, otisao je u Bolognu i ona je ispala iz lige. Zagorakis ne zeli da igra drugu ligu, pa makar to bila i Italijanska liga i odlazi natrag u Grcku, u PAOK. Na aerodromu ga je docekalo oko 3000 ljudi, na potpisivanju ugovora na stadionu jos 5000.

Crvena Zvezda je dovela novog trenera. Poslije Lothara Matthausa u Partizanu, i Zvezda ima poznatog stranca u svojim redovima. Rijec je o Walteru Zengi, proslavljenom golmanu Milanskog Intera i Italijanske reprezentacije, inace velikog prijatelja Zvezdinog novog direktora Dragana 'Piksija' Stojkovica.



Zenga je trenirao prije Zvezde Nacional i Steauu Bukurest. Vjerovatno ce Zenga dovesti nekog stranca u Zvezdu, kao sto je Mathauss doveo Tariba West u Partizan ( off topic, West je potpisao za Engleski nizeligas Plymonth ). Za sada na listi zelja su od vaznijih igraca Julie Cesar, bivsi igrac Boltona i Reala, Victor Ikpeba, najbolji igra Afrike 1997., te Marco Reich, bivsi igrac Derby Countya i Kaiserslauterna. Reich je najvjerovatnije pojacanje. Debi Zenge nije dobro prosao, izgubio je od jednog rumunjskog prvoligasa 3-0.

U Hrvatskoj je pocelo prvenstvo, Hajduk i Dinamo vise nego rutinski su dosli do prvih bodova, Hajduk - Osijek 6-0, Cibalija - Dinamo 0-4.

Ciro je cini se sve poslozio kako treba, poslije osvojenog Superkupa protiv Rijeke evo i dobre uvertire pred mec sa Debrecinom u Ligi prvaka.

Josip Kuze je takodje sjajno startao, Modric je igrao izvrsno i bice pravi zamjenik Nike Kranjcara u pohodu na titulu. Bosnjak standardno dobar, Mitu se i dalje sjajno drzi unatoc godinama, Corluka izrasta u pravog odbrambenog igraca-razbijaca. Kamerunac Chago se odlicno uklopio.

dosta za sad, ne valja sve odjednom, treba nesto ostaviti i za sutra.


Rodman

Post je objavljen 25.07.2005. u 21:33 sati.