Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 57.

Pa, da onda vidimo, kako ide to rješenje problema od prošloga petka.
Veliki je broj sjecišta u okrilju bijeloga. Od A2 do F1. Na prvi pogled je skoro nemoguće i pomisliti da bijeli ovdje nebi mogao razdjeliti taj svoj prostor na dva dijela. To bi mu tada bila opstojnost postojanjem 'dva oka'. Crni igra prvi i jasno je da bez prijetnji i trikova neće ići. Ovdje ne mislim na trikove koji se zasnivaju na neznanju, već na lukave prijetnje, koje treba poštivati.
Bijeli kamenčići čine tri čvrste cjeline. To su: prvo trojka na B3, B2 i C2, drugo trojka na trećem redu od D do F i jedan kamenčić na G2. Crni svoju igru zasniva na toj necjelovitosti bijele postave. Gledajući tako slabe točke bijeloga jesu upravo tamo gdje bi se trebali spajati njegovi kamenčići. To su sjecišta D2 i F2. Dakle crni nastoji napadati bijele grupe odvojeno, jer svaka sama za sebe je slabija od cjeline. Problem je sada kako to izvoditi.
Crni kreće s 1. E1. To je nekako najefikasnije, jer ugrožava obje slabe točke bijeloga. Bijeli treba poštivati taj potez, jer ako ne odgovori crni bi nastavio s D2. Nakon toga bi bijeli kamenčići bili pred zarobljavanjem. Bijeli tada nesmije na E2, jer bi mu crni zarobio s F2 četiri kamenčića. Odigra li umjesto Na E2 na F2 crni nastavi s G1. Pet bijelih se više nebi mogalo spasiti, jer ako bijeli odigra na F1, crni zarobio njegovih šest igrom na E2. Ako pak bijeli odigra nakon F2-G1 na C1, crni će na F1, i opet odlaze bijlih pet. U kutu bijeli ne može s ostatkom raditi 'dva oka'. Sve ovo sam napisao kako bi se vidjeli razlozi za poštivanje prvoga crnog poteza u rješenju na E1.
Što sada bijeli tu može?
Pogledajmo nastavak bijeloga na F2. Ovdje se nudi zamka crnome igranjem na D2. Mnogi bi krenuli u zamku, ali bijeli tu ima potez E2, napadom na taj upravo odigrani crni na D2. To bi u nastavku bile sigurne oči za bijeloga. Crni mora nastaviti s F1. Spriječi li sada bijeli vezu dva crna s vanjskim štitom igrom na G1 crni bi i mao jak potez na D2. Sada crno smije na to mjesto, jer ga bijeli više ne može uspješno napasti na E2, jer bi mu crni zarobio šest kamenčića igrom na H1. To je bitna razlika prema nastavku crnoga odmah na D2. Tu je još zanimljiv nastavak bijeloga na D1, nakon što crni u prethodnom razvoju odigra F1. Na to bi crni nastavio s G1. Nastala bi prijetnja povratnog udarca na D2. Ako crni uspije instalirati kamen na D2, sjeciše na C1 više nebi moglo biti u sastavu teritorija za pravljenje očiju bijelome i u kutu nebi više bilo moguće raditi ih. Obrana bijeloga na F2 znači nije učinkovita tj. to nije obrana.
Pogledajmo još bijeli pokušaj obrane potezom na D2. To je nešto jednostavniji dobitak za crnoga. Kada kažem jednostavniji, mislim vidljiviji. Crni bi odgovorio na to s F2. Bijelom je cilj sada stvoriti oblik prostora u kutu za pravljenje 'dva oka'. Odigra li sada bijeli na D1, crni igra na A3, pa ako bijeli nastavi s A2, crni će na B1 i vidljivo je da očiju nema i bijeli padaju. Odigra li bijeli, nakon F2, na E2, crni mora zarobiti bijeli kamen igrom na G1, jer bi inače izgubio lmen ili bi bijeli mogao nastaviti pravljenjem očiju. Nakon uzimanja bijeloga kamena bijeli može nastaviti s D1, na što crni igra A3 uz već opisani nastavka, a kada bijeli zarobi kamen u kou igrom na F1. crni samo spoji na G2. Dakle bijeli ni na taj način nema izgleda.
Ostaje nam još 2. E2. Nastavci s D1 i F1, vode na iste solucije koje bijelome ne odgovaraju i radilo bi se samo o izmjenjenom redu poteza. Već smo vidjeli sve po ćemu i ovo možemo svesti na željeni oblik. Bitno je izvući kamen na E1 u spoj s vanjskim štitom i onemogućiti upotrebljivost sjecišta C1, bez gubitka tempa za bijeloga. Sve to crni uspijeva potezom 3. G1.
Tu je ipak jedna mogućnost za bijeloga. Pogledajte. 4. D1. Bijeli napada kamenčić na E1. Odigra li sada crni na F1, bijeli bi stigao odigrati na A3. Ako u tome razvoju crni uzme kamen igrom na F2 i napadne bijelu četvorku, bijeli živi u kutu nakon svoh poteza na A1. Crni bi zarobio bijelu četvorku igrom na D2, a bijeli odigrao na C1 i živio u kutu.
Tu ima i jedna dodatna finta. Odigra li bijeli umjesto na A1 na D2, braneći četvorku išlo bi za crnoga potez na B1. Pokuša li sada bijeli praviti oči igrom na A1, crni bi s A2 uzeo tej kamen. Bijeli sada nebi smio na C1, jer bi mu sve preostale kamenčiće crni zarobio s A4. To znači da bi bijeli morao nastaviti koom na sjecištima A1, A2. Zbog toga je iospravan nastavka u takovom slučaju za bijeloga A1. Ujedno je zbog viđenog neispravno za crnoga igrati na F1. Crni treba nastaviti s 5. F2, zarobljavanjem jednog bijelog kamenčića. Spoji li bijeli na D2 braneći svoja četiri kamena, crni bi odigrao na A3 i bijeli nebi imao život tj. 'dva oka'. Ispravno je nastaviti ko-borbu nastavkom bijeloga na 6. F1. To je i rješenje ovoga problema – ko-borba.

Kada se ovako raspričam, uz ove varijante, izgleda to komplicirano. Pokušajte te kamenčiće slagati na ploču ili crtati na papir s kvadratičima. Vidjeti ćete, da i nije. Biti će tada zanimljivo, jer go je prekrasna igra puna duhovitih riješenja i ideja.
bl. Muradenu


Post je objavljen 25.07.2005. u 09:52 sati.