Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/draxblog

Marketing

Gadni novi svijet

Prije nekih sedam godina jedna od najšokantnijih scena u filmu Central do Brasil (Central Station) Waltera Sallesa je prikazivala kako brazilska policija na relativno brz, jednostavan i jeftin način suzbija kriminal na tamošnjim željezničkim čvorištima. No, možda je pretjerano nazvati tu scenu šokantnom, jer ono što se dogodilo nesretnom dječarcu nakon trpanja ruke u pogrešni džep i nije tako neuobičajeno za nerazvijene zemlje Trećeg svijeta u kojima caruju siromaštvo, nezaposlenost, korupcija, nasilje i sve ono što je odavno prevladano u razvijenim zemljama Zapada.

Danas su, pak, mediji javili kako je isto ono što se desilo liku iz brazilskog filma dogodilo jednom muškarcu "južnoazijskog podrijetla" na stanici londonske podzemne željeznice. Scena je bila daleko šokantnija od one u filmu, i to ne samo što se događa u zemlji koja sebe voli nazivati kolijevkom moderne evropske demokracije i koncepta ljudskih prava, nego i zato što se, za razliku od scene u filmu, dogodila pred stotinama užasnutih svjedoka.

Ali još veći užas od svega toga jest činjenica da je današnje krvoproliće u Londonu presedan za kojeg je gotovo sigurno da će se ponoviti. Isto kao što je čin britanskih policajaca, u svjetlu okolnosti u kojima se danas nalazi London i ostatak svijeta, daleko lakše opravdati nego osuditi.

Proces koji je započeo 11. rujna 2001. godine je došao u novu fazu. Ono što je nekada bilo nezamislivo sada će postati sasvim normalno i zapadna civilizacija je danas sve dalje od utopijskih ideala koji su se 1990-ih uzimali zdravo za gotovo. Možemo govoriti kako su teroristi s današnjim danom izvojevali veliku pobjedu.


Post je objavljen 22.07.2005. u 22:13 sati.