[dnevniQ]
Pregled vijesti za 22.7.,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 22.7.

» Ljeto je novinarska sezona kiselih krastavaca, cijela je Evropa na Jadranu, a Ameri šeću po konvencijama ... Tako da su mi od pronađenih članaka najzanimljivija bila dva pogleda unatrag: jedan na davni štrajk u Disneyu i posljedice po animaciju i strip te sjećanje Marka Evaniera (kod nas znan kao pisac dijaloga za Grua) na dan samoubojstva njegova prijatelja Goergea Carragonea, urednika Penthouse Comixa.

» Zašto ljudi idu na konvencije? Neki prodavati, neki kupovati, neki maskirati se, a neki naći posao. Dvojici momaka to je uspjelo, a oni drugi su napisali članak.

» Četiri godine zatvora za krađu stripova! Osamnaestogodišnji Devin Fredericks iz Flagstaffa u Arizoni osuđen je zbog provale i preprodaje ukradene robe - i to kakve robe! U veljači ove godine on je, kako bi se napio i napušio, ukrao zbirku stripova procijenjenu na 140.000 $. Stripovi su, ne brinite, vraćeni vlasniku, a Devin neće moći dobiti oprost dok ne odsluži 85% kazne. (AP)

» A Wizard (šareni američki magazin za kolekcionare i fanove šarenoga) odlučio je pokrenuti još jednu konvenciju - u Atlanti (koja inače ima, ovaj, aerodrom i Coca Colu, čini mi se ... i Joea Pruetta). Te je tako izazvao malu frku jer se preklopio s lokalnim Heroes Conom koji se otrpilike na isti datum održava već 25 godina. Da li je Wizard velika zla maćeha koja pokušava ostati jedini organizator konvencija u SAD ili je u pitanju samo business as usual ... vidjet će se. A do tada, ako je netko napenalio na konvencije, Wizard će u idućih godinu dana organizirati ove:

Chicago: August 4th – 7th
Boston: September 30th - October 2nd
Dallas: November 4th – 6th
L.A.: March 17th – 19th
Philadelphia: June 2nd – 4th
Atlanta: June 29th – July 2nd

Izvor: Newsarama.

» A kad smo već zadrvili po američkom tržištu evo liste 300 najprodavanijih stripova za lipanj. Suzdržat ću se od komentara (jer je ovo dnevniQ, a ne Qomentar), ali treba reći nekoliko stvari: da u ove brojeve nisu uključeni ponovne narudžbe kao ni međunarodna prodaja (koja na Vertigove naslove doda oko 10-20%), kao i to da je riječ o sveščićima, a da neki naslovi bolje idu kasnije u trade-kompilacijama. To objašnjava zašto neki stripovi opstaju iako je granica isplativosti kolornog stripa u velikim kućama (kao što su Marvel i DC) na oko 20.000 prodanih. Dodatni komentari (ne moji), ako koga zanima su ovdje.

(mcn)


Post je objavljen 22.07.2005. u 16:23 sati.