Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Alkoholni transevi i cigarete ugrožavaju mlade

Osim opojnih droga, koje, na žalost, postaju sastavni dio života sve većeg broja mladeži u Livnu, kada je riječ o mlađoj populaciji na prvom mjestu su druge dvije pošasti –alkohol i cigarete... koji su dostupni srednjoškolcima i osnovcima na svakom koraku, po pristupačnim cijenama i bez ikakve kontrole, javlja dopisnik agencije NINA. Prema istraživanjima koje su provele neke nevladine organizacije (NVO) na području Hercegbosanske županije, mladež je najugroženiji dio populacije jer je slabo ili gotovo nikako educirana o štetnosti i opasnosti droge, alkohola i cigareta po zdravlje.
Zabrinjavajuća je činjenica da se mladi sve više zabavljaju uz alkoholni stimulans, pa tako, primjerice u Livnu, brojni ugostiteljski objekti plakatima i oglasima na radiopostajama javno pozivaju mladež na kojekakve partyje, na masovna opijanja i uživanja u raznim alkoholnim pićima po cijenama koje su niže od uobičajenih. Zabrinjavajuće je, također, da na ove javne pozive na «pijanke» nitko ne reagira, ni škole, ni roditelji, a niti NVO-i, koji doduše povremeno organiziraju javne tribine ili okrugle stolove o pošasti opojnih droga, alkohola i cigareta, na koje mladi uopće ne dolaze.
Prema jednoj anketi koju je nedavno proveo Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a, u tri srednje škole u Livnu, oko 30 posto učenika izjasnilo se da redovno puši cigarete, a njih 20 posto da puši više od dvadeset cigareta dnevno.

(NINA) nv/poskok

Post je objavljen 21.07.2005. u 19:20 sati.