Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Hrvatski vojnici u Mostaru, Žepču i Livnu

REFORMA OBRANE Još nisu određeni nazivi budućih pukova

SARAJEVO - Planirani preustroj Oružanih snaga BiH trebao bi rezultirati i određenim promjenama na terenu. Zbog ukidanja regrutnog sastava i smanjenja profesionalnih vojnih snaga mnogi objekti izgubit će dosadašnju namjenu, dok će dijelovi pukova uglavnom ostati na postojećim lokacijama.
Sjedišta triju multietničkih brigada najvjerojatnije će biti u Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, a poznati su i prijedlozi lokacija devet bataljuna sastavljenih od pukova s prepoznatljivim nacionalnim obilježjima. Tako će pješački bataljuni koji ulaze u sastav brigade sa sjedištem u Banjoj Luci vjerojatno biti locirani u Livnu, Bihaću i Banjoj Luci. Po očekivanjima, pripadnici puka koji će baštiniti tradiciju HVO-a bit će uglavnom stacionirani u Livnu. Bataljuni iz sastava brigade sa sjedištem u Tuzli trebali bi biti locirani u Bijeljini, Žepču i Tuzli. I ovdje je razmještaj bataljuna napravljen tako da pripadnici svakog od pukova budu primarno locirani na područjima gdje su vojne komponente iz kojih su nastali, HVO-a, Armije RBiH i Vojske RS-a, danas smještene.

"Hercegovačka", odnosno brigada sa sjedištem u Mostaru, bataljune će imati u Bileći, Goraždu i Mostaru. To znači da će najvjerojatnije biti zadržani vojni objekti i oprema hrvatske i bošnjačke sastavnice Vojske FBiH u Mostaru i Goraždu, te Vojske RS u Bileći. Niti jedan od novih pukova neće imati bilo kakve operativne ili administrativne ovlasti. Oni će imati mala zapovjedništva s manje od deset vojnih osoba, koje će se baviti pitanjima svečanosti i drugim pitanjima iz skromne nadležnosti pukova. Svaki puk može imati pukovnika, što je isključivo počasna uloga šefa puka. Kad su u pitanju nazivi pukova, odluka o tome još nije donijeta i prijedlog je Povjerenstva da se pri izboru naziva konzultiraju visoki vojni časnici.

Popuna novih OS BiH obavljat će se na temelju natječaja u kojem će biti naznačena lokacija, postrojba i puk za svako upražnjeno mjesto. Kandidati će tako moći birati puk i postrojbu u kojoj bi željeli služiti, a u slučaju većeg broja prijavljenih kandidata nekima će morati biti ponuđena "alternativna" postrojba ili puk.
( Vecernji list )

Post je objavljen 20.07.2005. u 15:10 sati.