Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Vzcople

Dogodilo se na današnji dan


Bela IV.Jedan od najranijih spomena imena Uskoplje ( Uskoplje se spominje i ranije, npr. u Ljetopisu popa Dukljanina) nalazimo u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. (1235.-1270) izdanoj na današnji dan, 20. srpnja 1244. godine. U ovoj povelji (darovnici), čija se autentičnost, valja reći i to, dovodi u pitanje, nabrajaju se posjedi bosanske biskupije koje je dobila od Bele IV. kao nadoknadu za štetu pretrpljenu u tatarskoj provali 1241. godine. Između ostalih posjeda, u povelji je bio naveden i posjed u župi Uskoplje kod crkve blaženoga Ivana (vjerojatno u Dobrošinu).

Događaji koji su se desili 20. srpnja 1993. godine mogu se opisati tek jednom znakovitom rečenicom: na području uskopaljske općine je relativno mirno, dok, istovremeno, u susjednim općinama, Novom Travniku i, osobito, u Bugojnu traju žestoke borbe HVO-a i brojčano znatno nadmoćnijih muslimanskih snaga.

20. srpnja 1994. godine, dakle točno 750 godina od spomena Uskoplja u povelji Bele IV., stanje u Uskoplju je bilo mirno, ali još uvijek daleko od normalnoga.
Pod pratnjom UNPROFOR-a organiziran je odlazak grupe Rostovljana u posjetu svojim domovima. U Rostovu je služena i sveta misa povodom blagdana sv Ilije, a u 15.00 sati organiziran je povratak Rostovaljana «njihovim kućama» u izbjeglištvu.
Iz policijskih izvješća za 20. srpnja 1994. godine izdvajamo uhićenje triju osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinile oružanu pljačku nad Feridom (Šeće) Terahijom iz sela Prnjavor kod Viteza, te nastavak nelegalne preprodaje goriva osobama muslimanske nacionalnosti na punktu u Karamustafićima. Za rješenje ovoga problema, napominjali su u PS Uskoplje, potrebna je suradnja sa policijom iz G. Vakufa, te UNPROFOR-om.
Središte Uskoplja nakon završetka sukoba, 1994. godine, foto www.uscople.tk Istoga dana održana je i sastanak Općinskog odbora HDZ-a sa izuzetno bogatim dnevnim redom, a neke od točaka su zanimljive i nama danas, odnosno, vrijedi podsjetiti na njih. Razgovarano je o prekidu pregovora s muslimansko-bošnjačkom stranom i usvojen stav da se pregovori ne nastave sve dok muslimansko-bošnjačka strana ne prizna općinu Uskoplje. Na sastanku je, također, razgovarano i o dezerterima, te je zaključeno da se protiv svih osoba koje su pobjegle s područja općine podnese krivična prijava, da se izdaju dokumenti samo bjeguncima koji se vrate, te da dezerteri ne mogu sudjelovati u pregovorima s Muslimanima-Bošnjacima, niti zauzimati rukovodeće funkcije.
Na sastanku su imenovani i članovi upravnih odbora poduzeća, a pokrenuta je i inicijativa za promjenu naziva ulica u Uskoplju.

Post je objavljen 20.07.2005. u 08:00 sati.