Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zakon protiv terorizma koji ne štiti nikog od terorizma

Da je jedina svrha zakona o zabrani javnog okupljanja unutar 100 metara od štićenih objekata udaljavanje prosvjednika s Markova trga, a ne mjera predostrožnosti od terorističkih napada pokazat će slijedeća kratka analiza.

Oko Sabora i vlade RH svakodnevno dežuraju policijske snage. Radi se o klasičnim policajcima stražarima koji mogu uočiti pješake sumnjiva ponašanja. No kako prepoznati sumnjivog pješaka dok je grad pun turista? Markov trg je itekako atraktivna turistička lokacija i teroristu neće biti problem izvest napad sličan onome u Londonu. Njemu ne treba nikakvo masovno okupljanje, te bi protiv takvog napada jedina efikasna mjera bila zabrana kretanja oko štićenih institucija. U konkretnom slučaju to bi značilo zabraniti pristup srcu Gornjeg grada.

No što ako napadač nije pješak, već se nalazi u vozilu? U vozilo stane nekoliko stotina kilograma razornog eksploziva koji bi bio u stanju razoriti čitavu zgradu vlade ili Sabora. Sjetimo se bombaškog napada na vladinu zgradu u Oklahomi kada je razneseno pola zgrade pomoću kombija punog eksploziva parkiranog ispred zgrade. Isti takav scenarij itekako je moguć u Zagrebu jer autom ili kombijem se možete uredno voziti okolo vlade ili Sabora. Istina, promet je zabranjen na samom markovom trgu, ali ukoliko ste odlučili dovesti vozilo na Markov trg, ništa vas u tome neće spriječiti jer ne postoje nikakve barikade koje bi onemogućile dolazak vozila, a policajci koji štite vladu i Sabor jednostavno nemaju nikakvu moć zaustavit vozača koji ne namjerava stat.

No čak i da se ne dolazi na Markov trg, automobil bombu možete aktivirati u jednoj od pokrajnjih ulica gdje je dozvoljen promet i srušit pola zgrade vlade ili Sabora.

Iz svega ovog jasno je da zakon o zabrani okupljanja oko štićenih institucija uopće nije usmjeren protiv terorizma, već protiv građana kojima je Markov trg zadnja nada u borbi za njihova prava.

Da se stvarno žele zaštitit institucije zakonodavne vlasti, tada bi bilo potrebno uvesti zabranu prometovanja ulicama Brezovačkog, Matoševa, Habdelićeva i 29.10.1918, a kako se jedino Matoševom i Brezovačkog može doći na Gornji grad to bi značilo zabranit prometovanje na cijelom Gornjem gradu i zabranu kretanja svim pješacima osim stanarima na udaljenosti od 100 metara od štićenih objekata.


Post je objavljen 19.07.2005. u 10:35 sati.