Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lanterna

Marketing

PAMET

"Znate li da su istrazivanja dokazala da je zvuk autoputa i udaranja valova o stijene jednako glasnoce?
E pa ,recite iskreno jeste li nekoga culi da se zali na valove?"

Taj argument mi ne pomaze u prihvacanju sredine.


Nalazim se na travnatoj povrsini uz istocnu obalu rijeke. Tridesetak metra dalje je izlaz iz grada na autocestu A10. Mislim na plimu i oseku. Vremenski se poklapaju s najvecim guzvama u prometu. Jutranjom i vecernjom.
Prihvatila sam casu sangrie.
Jucer sam pozvana sam na rodendansku rostiljadu. Danas sam dosla.

Mladi tata se igra skrivaca sa sinom. Trce oko auta. Glasno se smiju. Otac gromom, a sin gugutanjem.Pado mi napamet da je dijete premlado da bi se kasnije ovog veselog trenutka mogao prisjetiti kad odraste. Ima dvadeset mjeseci kaze majka. Otac ga nosi na rukama I vrti u krug. Podsvjesno ce to imati veliki znacaj, ali tko jos poseze za time kad je velik i u zurbi.
Dijelim misao sa okolinom. Ona nacas prestaje sa prehranom, snimateljskim aktivnostima koprcajuce djecurlije i usporedivanjem mobilne i foto tehnike. Grize mamac razgovora i objasnjava.
Naime,
"Istrazivanja su pokazala da postoji veza izmedu gubitka zubi i gubitka pamcenja". Ona to primjecuje i na svojoj Sari koja se svega mogla sjecati dokada joj nisu ispali mljecni zubi. "Tada je mozak iscijedio sve informacije iz djevojcice. Iz dana u dan nalazi nove dokaze ovoj teoriji. Sa praznom cahurom dijete igra bolje Memory od nje same kojoj je mozak preopterecen znanjem."
Pitala sam da li ona jos uvijek posjeduje te mlijecne zube kad je tako prepuna pameti.
Ne posjeduje.
Naime,
"Sa mljecnim zubima gubimo sve, ali sa rastom novih gradi se i nova arhiva u sivome tkivu. U toj fazi skupljamo nova pamcenja i znanja. Njih gubimo kada nam kao starijima, pocnu ispadati zubi."
"Sto je sa onima kojima izvade zub jer ih boli,a nisu stari ?" , pitam.
"Njihova se sjecanja brisu. Nema tu milosti. Zub je zub"

Odjednom se sjetim najavljivacice lakog televizijskog programa sto me jucer prepala postrojenim zubalom. Zabljesnuli su sjekutici, ocnjaci, meljaci kutnjaci sa ekrana. Dakako svi odreda umjetni. Ugradila ih je u estetskog zubara (to je ovdje hit, posao im cvate). Bit ce da joj je sve zube izbio, pa kompletno zubalo natuko u celjusne kosti. Ni za nju ne pokazuje ova teorija milost.
Mudro sutim. Brojim poskrivecki koliko je zuba mojih , a koliko placenih u zubne tehnicarke u vlastitij zubnoj supljini. Pa procjenjujem cifre u Covjekovoj gubici. I kako stoje stvari sa plombama?
Ne preostaje mi drugo nego se latit cetkanja prije no sto izgubim svu pamet sakupljenu u 347 mjeseci zivota.


Post je objavljen 18.07.2005. u 00:46 sati.