Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/draxblog

Marketing

Kada senator zaglibi u kaljuži opačine

Wedding Crashers, holivudsku komedija s Vinceom Vaughanom, Owenom Wilsonom i Rachel McAdams tek očekuje premijera, ali je već izazvao dosta pažnju zahvaljujući jednom naizgled sitnom, ali prilično pikantnom detalju.

Naime, u cameo ulozi, tumačeći samog sebe, se pojavljuje John McCain, republikanski senator iz Arizone. To samo po sebi i nije tako čudno, jer se američki političari često znaju pojavljivati u holivudskim filmovima u cameo ulogama.

No stvar je postala svojevrsni mini-skandal s obzirom da je Wedding Crashers zbog zahodskog humora i eskplicitne golotinje od strane MPAA, američkog cenzorskog odbora, dobio R-rejting. Ni to ne bi bilo dovoljno da McCain, koji inače uživa status jednog najliberalnijih, odnosno najumjernije orijentiranih republikanaca, nije prije pet godina žestoko obrušio na Hollywood zbog toga što se usuđuje snimati filmove s R-rejtingom i tako s eksplicitnim prikazima seksa, nasilja, golotinje i prostačkim rječnikom kvari moral nacije. Po tadašnjim McCainovim riječima, Hollywood se umjesto toga trebao ograničiti na filmove s PG-13 rejtingom koji danas predstavljaju standard američkih blockbustera i u kojima problematičnih sadržaja nema.

I dok je konzervativniji dio američke javnosti skočio na McCaina optužujući ga za licemjerje, odnosno za "gubitak moralnog kompasa", mnogi smatraju kako iza svega stoje McCainove predsjedničke ambicije. McCain je jedan od rijetkih političara u današnjoj ideološki polariziranoj Americi koji uživa ugled među većinom članova i simpatizera obje stranke. Za vrijeme prošle predsjedničke kampanje su tako mnogi demokrati priželjkivali da se McCain pridruži Kerryjevoj kampanji u zamjenu za mjesto potpredsjedničkog kandidata. McCain je sve takve najave odbacio i kao odani član stranke podržao Busha, ali ga mnogi konzervativni republikanci smatraju izdajnikom zbog suprotstavljanja nekim Bushovim inicijativama u Senatu kao i mnogo umjerenijim stavovima po mnogim društvenim pitanjima. McCainov nastup u "drastičnom primjeru holivudske opačine" se stoga može protumačiti kao jedan od prvih poteza u nastojanju da se McCain nametne kao glavni republikanski kandidat za izbore 2008. godine, a konzervativne reakcija na to kao prvi u nizu pokušaja da se njegova kandidatura torpedira na samom početku.


Post je objavljen 16.07.2005. u 20:55 sati.