Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/powerandglory

Marketing

Prvi dani Nezavisne Države Hrvatske

Kada je NDH proglašena, Poglavnik Ante Pavelić je još bio u Italiji, pa je trebalo uspostaviti privremenu vlast u državi do Poglavnikova dolaska, Slavko Kvaternik je kao Poglavnikov opunomoćenik imenovao Hrvatsko državno vodstvo 13. travnja 1941. g. koje se sastojalo od devet dužnosnika, a predsjednik mu je bio dr. Mile Budak.
Dr. Pavelić krenuo je iz Italije u Zagreb već na dan proglašenja NDH. Pavelićeva je skupina stigla u Trst 11. travnja, oko 23. sata, i tu ju je svečano dočekala talijanska vlast. Odatle su preko Delnica i Duge Rese došli u Karlovac, gdje je Poglavnik držao govor hrvatskim vojnicima.
Tu je održao sastanak s njemačkim i talijanskim predstavnicima a kasno uvečer, 14. travnja, pošao prema Zagrebu. U Zagreb je došao 15. travnja, rano jutri, ušao u Banske dvore i preuzeo vlast u novoj Hrvatskoj. Već sljedećega dana Pavelić je imenovao Vladu, sastavljenu od svojih najodanijih ljudi. Ta je vlada isti dan položila zakletvu. Zakletvi su prisustvovali rimokatolički svećenik Vilim Cecelj, zagrebački muftija Ismet ef. Muftić i evangelički biskupski vikar u Zagrebu Michael Backer. Za zapovjednika Hrvatske vojske Pavelić je imenovao pukovnika Slavka Kvaternika.
Već prvih dana svoga postojanja Nezavisnu Državu Hrvatsku priznale su države članice Trojnoga pakta. Fašistička Italija pozdravila je osnivanje NDH, ali je Benita Mussolinija mučilo pitanje Dalmacije, jer je Italija smatrala da ima povijesno pravo na hrvatsku obalu. Dalmacija je postala kamen spoticaja između nove Hrvatske i fašističke Italije. Hitler je dao Mussoliniju odriješene ruke te je od Hrvatske digao ruke, dok se ne riješe granična pitanja s Italijom. Pavelić se tada našao u nimalo zavidnoj situaciji. Bilo mu je jasno da je stjeran u strahoviti škripac. U prijašnjim razgovorima s Duceom i u tim razgovorima s njegovim izaslanicima, Poglavnik je naslutio što mu Italija sprema. On je, preuzevši vlast u državi, u svoje ruke i na sebe stavio težak teret ustroja nove države. Hrvatska je doslovno u to doba bila bez ustrojene vojske, a ono vojnika što je imala bilo je vrlo malo. Poraženi srpski vojnici počeli su po hrvatskim selima sijati smrt, pa su se događali veliki pokolji. Prvi pokolji izvršeni su već 13., 14. i 15. travnja u Čapljini.Srbi koji su živjeli u Dalmaciji počeli su surađivati s Talijanima, a talijanski korpus u Dalmaciji potpomagao je četničke horde.
Mussolini nije želio mnogo čekati pa je poslao svoje izaslanike k Poglavniku da od njega traže da se s njim sastane i riješe granična pitanja, prije svega misleći na Dalmaciju.




Post je objavljen 01.07.2005. u 10:54 sati.