Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Uz go u Folki – 12. 07. 2005.

U sklopu 'Ljetne škole goa' po gradskim knjižnicama za mlade Zagreba, utorak poslijepodne od 17:30 je vrijeme za go u knjižnici za mlade u Folnegovićevom naselju, popularno zvanom Folka.
Stigao sam prije Zvonka. Nalazim već pristiglih nekoliko zainteresiranih. Tu je mali Fran Jelić sa tatom. Od tate doznajem, da se 1977. na fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu igrao go i da su neki tada bili toliko zaigrani goom, da su i studije zapustili. On nije bio među njima, ali se njegov Fran zanima za go. Sjetio sam se svojih početaka u gou, kada smo nas grupa studenata na istom faksu 1964. igrali. I ja sam se tada zaigrao goom, pa nisam studije završio. Izgleda, da je ovaj go opasan.
U jednoj od prostorija knjižnice nalazim Robija i Leon-Josipa. Proučavaju Guinesovu knjigu rekorda. Oni bi već na go, ali pričekati ćemo Zvonka.
Stigao je i Zvonac i krećemo u prostoriju za go predviđenu. Stižu i garniture i radno ozračje je već tu. Osjeća se ljetni manjak djece. Otišli na mora neki. Robi, ni slučajno. On bi možda na more, tek kada nebi bilo goa. Zvonac organizira natjecanje i s manjim brojem natjecatelja.
Robi i Leon-Josip igraju partiju na 19x19. Robi kao novi 19. kyu, daje Leon-Josipu četiri prednosna kamenčića. To je ustvari puni handicap, jer je Leon-Josip 23. kyu. I pored toga Robi pobjeđuje. Žali se da on nebi htio 19. kyu. Vidim, nije mu više tako lako pobjeđivati, jer slabijima daje sada više prednosnih kamenčića, a od jačih dobiva manje. Htio bi pobjeđivati mukte. Nema toga. Što si jači to ti se više otežava, a ti se prihvati učenja goa, pa to neće biti problem.
Interne kategorije igraju dvokružni tromeč atari-goa, jer ih je trojica. Na kraju Dominik Kokotović 2. interna i Filip Mužić s istom kategorijom imaju isti broj bodova i dijele prvo i drugo mjesto, a Fran Jelić s 3. internom je treći. Dominik i Filip igraju meč do dvije dobivene za pobjednika današnjeg natjecanja internih kategorija. Dominik je bolji rezultatom 2:0 i osvaja današnji tromeč.
Ja koristim vrijeme za slobodne partije uz pokazivanje i tumačenje. Prvo sam odigrao dvije partije atari-goa s Franom, a potom jednu s devet prednosti protiv Leon-Josipa. U ovoj drugoj je bilo puno pokazivanja, opisivanja, tumečenja, učenja. Pratio zbivanja i ukjučivao se u razgovor i Robi. Zanimljivu partiju odigrasmo. Mislim da je ostavila traga na njihovo znanje.
Slijedeća tri tjedna Zvonka neće biti. Odlazi i on na more. U Folki smo uz go opet u utorak 2. kolovoza.
bl. Muradenu


Post je objavljen 13.07.2005. u 12:08 sati.