Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinach

Marketing

Kako se javiti na natječaj za posao?

Došlo je ljeto,a sa njime i potreba za sezonskim poslovima. Mnogi u afektu ostavljaju fakseve nakon neuspješnih rokova pa traže posao. Bilo kako bilo, znam da u varaždinskim knjižarama nedostaje radnih knjižica zbog pohoda na burzu. :/
Jedan od prvih uvjeta da bi netko uopće bio ''zamijećen'' u moru potencijalnih zaposlenika je korektno i pravilno napisana molba odnosno ponuda za radno mjesto. Budući da imam nekog znanja u poslovnom komuniciranju, a i jedan dobar frend me zamolio za pomoć, napisat ću ovjde nešto o tome,pa možda još nekome pomognem.( U tom slučaju na mail molim ponude za proviziju :D )


Dakle, istraživanja pokazuju da 90% svih natječaja za posao budu površno pročitano i aljkavo odgovoreno i onda je posljedica toga da molbe stižu na krive natječaje ili da na prave natječaje pristignu takve molbe da se cijeli kolektiv zaposlenika okupi oko istih i umire danima od smijeha.
Zato postoje neke smjernice koje pristupniku natječaju pomognu se snaći u toj zbrci i stresu.
Svaki natječaj obično sadrži OBAVEZNE KRITERIJE. To su oni uvjeti koji stoje uz rečenice ''očekujemo da..'', ''svaki pristupnik mora''... ''obavezno je da'' ... Bez da su ti uvjeti ispunjeni, nemojte ni pokušavati.
Također, poslodavci često imaju posebne želje kakvi bi zaposlenici trebali biti, i to im definitivno povećava šanse,ali ako to nešto nije prisutno, neće vas kategorički odbiti. To su tzv. MOGUĆI KRITERIJI

Prvi korak pisanja molbe/ponude je sastavljanje lista vlastitih znanja ( imam li dosta znanja za određeno rano mjesto, imam li isustva, jesam li prošao/la kakvu dodatnu obuku, znam li koji strani jezik, znam li se služiti računalom). Nakon toga, lista očekivanja ( koju poziciju u novom poduzeću očekujem , kakva primanja dolaze u obzir, bi li radije radio u velikoj ili maloj firmi ). Na kraju se popisuju osobne karakteristike (koje su moje slabosti, koje prednosti, imam li timskog duha, mogu li dobro sa ljudima raditi, jesam li komunikativan, fleksibilan, točan, uporan, ambiciozan).
Tada se uspoređuje lista tih karakteristika sa kriterijima koje poslodavac postavlja da bi se vidjelo ima li uopće zainteresirani ikakvih šansi uspjeti.

Kako se piše molba?

Za početak,mora se sastojati od samog pisma, tabličnog životopisa i ovjerenih kopija diploma, svjedodžbi itd.


Tekst mora biti jasan i nikako duži od jedne strane A4 formata, obavezno pisan na računalu.


Ne pišite ni o čemu što nije povezano s poslom, što nije spomenuto u natječaju. Izbjegavajte emocije i osobne stvari.


Izbjegavajte tipfelere, gramatičke, pravopisne i interpunkcijske greške.


Ako ne prilažete diplomu ili svjedodžbu, objasnite zašto.
Ako neko vrijeme niste radili, ili ste studirali duže nego je uobičajeno, objasnite zašto (bolest, vojska, boravak u inozemstvu, praksa, dodatna naobrazba...)


Izbjegavajte pisati u ICH formi. Dakle, nećete napisati- Ja sam fleksibilan, ambiciozan..bla bla.. nego – Fleksibilnost, ambicioznost... se podrazumijevaju.


Informirajte se o potencijalnom radnom mjestu, pokažite da vam je stalo do tog posla rečenicama kao npr. Jako bi me veselilo da mogu raditi u Vašem poduzeću, putovanje u drugo mjesto ne predstavlja problem. Mora se svakako napomenuti datum s kojim možete početi raditi


Svakako izbjegavajte napisati pitanja o plaći,a nikako ne spominjati očekivanu cifru. To se rješava rečenicom- Htio bih to pitanje razjasniti u osobnom razgovoru s Vama.



Kako treba izgledati pismo?

Vaša adresa
Datum (na desnoj strani mora biti,ali meni bježi lijevo :)) )
Adresa poduzeća

Molba za posao taj i taj

Poštovani dame i gospodo,
ovime se javljam na raspisani natječaj za posao.
Molim, uzmite u obzir priloženi životopis i diplomu/svjedodžbe.
Vrlo bi me veselilo, kada biste mogli predvidjeti termin kako bi se i osobno mogao predstaviti...

Uz srdačne pozdrave
potpis
natipkano ime i prezime


U prilogu:.....

Životopis:
Ime:
Datum rođenja:
Mjesto rođenja:
Obiteljski status (to ne pišete ako nije postavljeno kao uvjet, ili nije upit posldavca):
Prebivalište:
Obrazovanje ( tu mora biti sve, ne smije manjkati ni jedna godina, počevši od OŠ do danas!!)
Dolje još navedete svoje kvalitete, što ste sve radili i toje to!


BITNO - vi ne molite za posao kao za milostinju nego nudite sebe i svoja znanja na tržištu rada. Zbog toga trebate određenu marketinšku promociju. Recept za uspjeh se može u 4 riječi staviti, kojih akronim tvori riječ AIDA.
Znači vi kod poslodavca morate postići
A- attention
I - interest
D- desire
A- action.

Imajte na pameti da molbom tj. ponudom za posao stvarate prvi dojam koji je najbitniji i da vjerojatno nećete imati drugu priliku.


SRETNO!!!


P.S. ako ima zainteresiranih, mogu pisati i o razgovoru za posao


Post je objavljen 11.07.2005. u 15:42 sati.