Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novac

Marketing

Paušal

To je ono kad neku uslugu plaćate unaprijed, otprilike, a na kraju godine se napravi konačni obračun i onda se odredi novi iznos paušala. Mrzim paušal. Volio bih platiti točno onoliko koliko potrošim, ali ponekad dobro dođe da smanji troškove kroz godinu.
S druge strane ako imate firmu i možete ponuditi uslugu koja bi se plaćala paušalno ili redovito svaki mjesec (kao pretplata) onda ste na konju. Fiksi i sigurni prihodi svaki mjesec baš kao što je "sigurna" i sadašnja plaća. U stvari puno sigurnije jer imate puno različitih kupaca koji vam plaćaju umjesto jednog poslodavca. Ako jedan kupac i ode u stečaj neće ostali.
Prednosti su ogromne:
- sigurna lova svaki mjesec od više različitih kupaca
- dovoljno je jednom prodati svoju uslugu kupcu, ne morate se stalno boriti na tržištu i prodavati
- olakšano planiranje poslovanja, lakše uzmete/dobijete kredit
- LIKVIDNOST – kolika je prednost imati lovu na računu razumljivo je samo po sebi
- vaša firma može postići ogromnu vrijednost i učiniti vas jako, jako bogatim

Razmislite malo, to je kao da napravite vodovod umjesto da stalno nosite kante s vodom. Primjera je bezbroj. Monopolisti su nam to odavno natovarili na vrat (komunalije, telefonske pretplate, HRT itd. itd.), a odnedavno su im se pridružile i banke (paketi), pa čak i igrice za kompić!!! World of Warcraft možete igrati on-line preko interenta, ako ju prije toga uspijete negdje kupiti, naime sve je rasprodano prije nego dođe u dućan. Najbolja "fora" je u tome što morate kupovati i kartice za dvjesto kuna koje vam osiguravaju dva mjeseca igranja, nakon toga morate ponovo pljunuti lovu za igranje. Fantastično. Nakon što ste sate i mjesece uložili u izgradnju svog lika naravno da ga se nećete samo tako odreći. Platit ćete. Ok. Sada kada to znamo trebamo pokrenuti i svoj biznis. Nešto što bi se plaćalo... paušalno ;)))
Ja sam otvorio firmu koja se bavi i poslovnim savjetovanjem (ljepše zvuči nego konzalting) i baš si slažem jedan takav cjenik kako bih naplaćivao usluge paušalno. Ono, odredimo neku cifru i nakon par mjeseci ili na kraju godine vidimo gjde smo i kolko smo napravili. Osim konzaltinga bavim se i računovodstvom. Zašto zaboga dosadnim računovodstvom? Jedan od razloga je svakako siguran mjesečni prihod (je, ziheraš sam iako sam dao otkaz i krenuo u svoj biznis), a drugi je što je to povezano s uslugama poslovnog savjetovanja;) Ima tu još fantastičnih ideja i mogućnosti, ali nije fora da ih odmah sve otkrijem.
Kad smo već kod razbacivanja s idejama. Zašto se npr. ne bi naplaćivala i mogućnost kupnje u webshopu? Hoćete super cijene, super uslugu itd. itd. Platite mjesečnu članarinu i imat ćete pristup našem dućanu. Bolje rečeno privilegiju kupnje u našem dućanu. Ili još bolje...naplatiti pristup blogu koji vam pomaže da se obogatite? :))) Oduvijek su veliki igrači mogli ponuditi/nametnuti pretplatu ili paušal, ali danas to vrlo uspješno mogu i male tvrtke ako su im usluge/proizvodi dovoljno zanimljivi.
On-line biznis se toliko razmahao da škvadra troši pravu lovu kako bi kupila onu virtualnu. Mistični predmeti se dilaju na e-bayu. A gdje smo mi? Frka nas je nešto kupiti on-line jer se bojimo da nam ne maznu broj kartice. Iz prve ruke znam da on-line prodaja proizvoda u Hrvatskoj ide prilično slabo. Još uvijek se ulaže ogroman novac da se škvadru "nagovori" da nešto kupi on-line. Međutim ljepota interneta je upravo u tome što niste ograničeni. Razmišljam da nabildam par likova u Warcraftu i zdilam ih na e-bayu. Jedno je sigurno - sve više će se prave love trošiti da bi se uživalo u virtualnom svijetu.

Post je objavljen 10.07.2005. u 22:09 sati.