Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Najveća zarada 5,4 milijuna kuna

REKORDNE ZARADE Najbolje plaćeni Hrvat u 2004. godini, prema godišnjoj poreznoj prijavi, radi u farmaceutskoj tvrtki

Najbolje plaćeni Hrvat u 2004. godini prijavio je 5,4 milijuna kuna godišnjeg dohotka, a radi u jednoj farmaceutskoj tvrtki. Drugi do njega umirovljeni je general Ivan Čermak, vlasnik naftne kompanije Tifon, koji je, doznajemo, prijavio 4,2 milijuna kuna bruto godišnjeg dohotka.
Čermaka u biznisu prati glas velikog legalista i osobe koja prijavi svaku zarađenu kunu, pa je na spomenutu godišnju zaradu državi platio oko dva milijuna kuna poreza i doprinosa.

Trećeplasirani zaradio je 3,2 milijuna kuna navodi Porezna uprava na osnovi dosad obrađene 602 tisuće poreznih prijava. Podaci pokazuju da najbolje plaćeni kadar, u pravilu su to menadžeri ili vlasnici tvrtki, iz godine u godinu zarađuju sve više i više.

Trag prema rekorderu
Trag prema najbolje plaćenom zaposleniku u farmaceutskoj branši u 2004. godine prirodno vodi prema nekoliko adresa - Plivi, Belupu ili Medici, odnosno sadašnjem direktoru Plive Željku Čoviću, bivšim direktorima Belupa Saniju Pogoriliću i Marku Smetišku, te Damiru Kuštraku, sadašnjem direktoru Medike.

Upućeni izvori, međutim, tvrde da bi se milijunaš mogao skrivati i u krugu javnosti manje izloženih ljudi, ali zato ništa manje utjecajnih i dobro plaćenih osoba u farmaciji, kao što su suvlasnik Oktalpharme Vladimir Klobučar ili pak Varaždinac Stjepan Talan, bivši vlasnik Medifarma, a sada direktor Phoenix Farmacije iz Zagreba.

Talan je u farmaceutskom biznisu od 1990., kad je osnovao privatnu tvrtku Medifarm koju je 2003. prodao njemačkom Phoenixu, jednom od najvećih distributera lijekova u Europi. Naši izvori tvrde da u dohotku prvoplasiranog menadžera nije samo plaća, već i zarada od vlasničkih udjela.

45 posto poreza
Sam Stjepan Talan kazao nam je da ga slobodno možemo maknuti s popisa najbolje plaćenih u 2004. godini jer on "to sigurno nije", a identičnu izjavu dao nam je i Vladimir Klobučar koji također niječe da je mogao zaraditi milijunske svote novca.

I predsjednik uprave Plive Željko Čović također je otklonio bilo kakvu mogućnost da se radi o njegovoj plaći ili bonusu, dok su bivši Belupovi menadžeri Pogorilić i Smetiško otkaze s čelnih mjesta, a s njima i visoke otpremnine u novcu i dionicama, dobili u ovoj godini. Kuštrak pak odgovara da nije ni blizu takvoj zaradi.

Zanimljivo je da čak i naši sugovornici smatraju da najbolje plaćenu osobu treba tražiti u krugu ljudi koje smo spomenuli. Tko god da je prijavio 5,4 milijuna kuna bruto godišnjeg dohotka, za državu je napravio dobro djelo jer će na tu zaradu, izračunali smo, platiti oko 2,7 milijuna kuna poreza i doprinosa.

Visoke plaće opterećene su sa 45 posto poreza i 18 posto prireza, ako je riječ o Zagrepčanima koji dominiraju na popisu 20 najbolje plaćenih jer se na njemu nalaze još samo po jedan Bjelovarčanin i Varaždinac sa 2,1 milijun kuna godišnjeg dohotka.

Ne stoje loše ni vlasnici obrta i odvjetnici jer su i njihove zarade milijunske, najbolje plaćeni obrtnik dolazi iz Rijeke i zaradio je tri milijuna, drugi je Splićanin sa 2,2, treći Riječanin sa 2,1 milijun kuna, a milijunaša ima i u Vukovaru, Čakovcu, Krapini, Požegi i Sisku.


Post je objavljen 09.07.2005. u 21:26 sati.