Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

S k a n d a l o z n o ! ! !

RAZOREN STARI SREDNOVJEKOVNI GRAD
VESELA STRAŽA


Vesela Straža, stari srednjovjekovni grad ponad Bugojna, koji je nekada bio važno trgovačko, političko a i duhovno stjecište ne samo Skopaljske doline, nego i cijele predosmanske Bosne i Hercegovine, više ne postoji! Zidovi gradskih kula, što su doskora nijemo svjedočili o burnoj povijesti ovoga grada, nestali su pred navalom ljudske obijesti i neznanja. Na mjestu grada sada je velika zaravan, načinjena od kamenja tvrđave. Mještani sela Vesela kažu da je to djelo lokalnog tajkuna, koji je svojim bagerima i sa svojim radnicima «poravnao» vrh uzvišenja Kik, kako bi napravio poligon za paragliding. Ovaj čin najbezočnijeg vandalizma može se okarakterizirati samo kao kulturocid.
Grad kojeg više nema, bio je glavni grad srednjovjekovne župe Uskoplje i jedan od svjetionika trgovine, kulturnih veza, kraljevske vlasti, ali i duhovnog života predosmanske Bosne. Nalazio se na raskrižju važnih trgovačkih puteva koji su spajali dalmatinske komune, poglavito Split, preko Završja, Kupresa i Uskoplja za rudarske i trgovačke centre središnje Bosne. Upravo pod Veselom Stražom križali su se putevi koji su vodili preko Rame u dolinu Neretve, kroz Lašvu prema sjeveru te na jug u Dalmaciju. O Veseloj Straži kao važnom raskrižju puteva, govore brojne trgovačke veze, posebice one sa Dalmacijom. Zadarski i Dubrovački historijski arhivi obiluju podacima o toj živoj trgovačkoj komunikaciji grada s primorskim gradovima.
Takav grad, koji je očito kamen zaglavni medijevalne povijesti ovog kraja, nije bio uništen ni u posljednjem ratu, iako su se unutar njegovih zidina nalazili rovovi. Uništen je tek onako, iz obijesti, suludih prohtjeva pojedinaca. Na državnoj je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da pravno sankcionira ovaj čin uništavanja kulturno-historijskog naslijeđa naše zemlje i spriječi takve buduće čine, koji zasigurno neće izostati ako se ništa ne učini.(kta/l.v.)

Post je objavljen 06.07.2005. u 09:00 sati.