Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegaz

Marketing

Radionica s Helene Eriksen: SHEIKHAT

Porast interesa za orijentalne plesove uočili su i organizatori Međunarodna smotra folklora i organizirali plesnu radionicu s temom 'Sheikat - profesionalane plesačice Maroka' pod vodstvom Helene Eriksen.
Organizirajući plesno-kulturna studijska putovanja u Maroko, Helene je imala priliku proučavati različite plesne tradicije Marrakesh-a.

mjesto: Gimnazija Tituša Brezovačkog, Habdelićeva 1
vrijeme: petak, 22. i subota, 23. srpnja od 16 do 20 sati
kotizacija: 100,00 kn (za oba termina, uplata na licu mjesta)

kontakt: e-mail:orijent@yahoo.com, moby: 098 96 81 873 (Ivana)Sheikhat je množina ženskog roda od Sheikh (mudar, učen čovjek). U ovom slučaju ne radi se o akademskom znanju, već o poznavanju odnosa između muškarca i žene, posebno za prve bračne noći.
Sheikhat su profesionalne pjevačice i plesačice u Maroku koje zabavljaju goste na vjenčanjima i zabavama prilikom obrezivanjima, te drugim svečanostima.
'Sheika' je žena koja poznaje tjelesnost toliko dobro da o tome može poučavati.
Prema islamskoj tradiciji, od mladenke i mladoženje se očekuje da u brak ulaze nevini. Mladenkina obitelj unajmljuje sheiku koja u dijelu ceremonije vjenčanja namijenjenog ženama izvodi ples s naglašenim pokretima bokom, trbuhom i grudima. Pokreti se ženstveno ocrtavaju ispod velikog i širokog kaftana kojeg ima na sebi. Istovremeno pjeva o užitku u bračnim odnosima koje će mladenka iskusiti tijekom prve bračne noći i nakon gubitka nevinosti. Sheika podučava mladenku pokretima koji se od nje očekuju u bračnom krevetu.

preuzeto iz od članka od Morocco
Na radionicu je potrebno ponijeti:
- udobnu užu odjeću, radi bolje korekcije kod učenja
- maramu ili šal (za oko bokova, bez 'zveckalica')
- plešemo bosi, u čarapama ili mekim papučama (obuća s tvrdim džonom nije preporučljiva)
- hrana i piće



Post je objavljen 04.07.2005. u 12:07 sati.