Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Očekuje se izručenje Pere Radića iz SAD-a

Županijski sud u Livnu

LIVNO- Predsjednik Županijskog suda u Livnu Nedim Begić izjavio je da je u tijeku postupak izručenja iz SAD-a Pere Radića Šumara (48), bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba iz Glamoča, koji je optužen za ratni zločin protiv zarobljenika počinjen 1992. u mjestu Dolac. Za Radićem je raspisana međunarodna tjeralica, a postupak njegova izručenja pokrenut je preko Ministarstva pravde i Ministarstva vanjskih poslova BiH. Begić je izjavio da će se optuženi uskoro naći pred pravosuđem BiH, gdje će mu biti suđeno za ratni zločin, prenose bosanskohercegovačke agencije.
Predsjednik Županijskog suda podsjetio je da je optužnica protiv Radića potvrđena 28. listopada prošle godine te da je taj predmet išao na ocjenu Tužiteljstva BiH, koje ga je okarakteriziralo "osjetljivim predmetom" i svrstalo u kategoriju predmeta visokog rizika. Prema njegovim riječima, optuženi Radić je u jednom centru za ekstradiciju u SAD-u, a uhićen je dva mjeseca nakon raspisivanja međunarodne tjeralice.
Begić je kazao i to kako je Radić bio spreman dobrovoljno se javiti Županijskom sudu u Livnu, ali pod uvjetom da se brani sa slobode, što, dakako, nije bilo moguće prihvatiti. Optužnica Županijskog tužiteljstva u Livnu Peru Radića tereti da je kao pripadnik vojske bosanskih Srba 11. travnja 1992., nakon zarobljavanja skupine pripadnika HVO-a na području između Glamoča i Kupresa, protivno pravilima međunarodnog prava prema ratnim zarobljenicima, s nekoliko metaka iz vatrenog oružja ubio zarobljenoga vojnika HVO-a Nikolu Aničića.
( VL )

Post je objavljen 03.07.2005. u 03:02 sati.