Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

2. Ljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 02. 07. 2005.

Nastavlja se ljetna serija velikogoričkih vikend-turnira. Već po dolasku, sat ranije, vidio sam da će biti nešto veća posjeta turniru nego prošli puta. Bili su tu već Luka, Marijan i tri mlada zagrebačka igrača Robert, Leon-Josip i Filip, a vrlo brzo dolaze Matej i Daniel. Složili smo garniture za igru i krenuli sa satom priče o gou i igru uz analizu. Poslužila nam je partija Mateja i Mladena uz komentare, a ujedno se iskoristila prigoda za prikaz razlike japanskog i kineskog načina igre.
Došlo je vrijeme za igru i pristiglih petnaest igrača goa je pristupilo izvlačenju startnih brojeva. Ovaj puta je to bilo posebno značajno, jer nas je nepar, a onaj s brojem 15 ostaje bez protivnika. Dopao je taj broj Dina. Neimanje protivnika obara sos u švicarskom sistemu, kakvim igramo. Sve je upućivalo na zanimljiv turnir.
Igrano je u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica u Zagrebačkoj 90. Sistem igre švicarski, a partije handicap minus dva kamenčića po razlici u kategorijama. Komi u egalu 6.5 poena, a vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču uz byoyomi 15 sekundi za potez.
Krajnji redoslijed današnjeg turnira je bio:

1. Matej Zakanj 9. kyu (Velika Gorica), 4 boda i sos 17
2. Dino Štrbac 7. kyu (Velika Gorica), 4 boda i sos 14
3. Mladen Smud 2. dan (Velika Gorica), 4 boda i sos 13
4. Stjepan Meštrović 7. kyu (Velika Gorica), 4 boda i sos 12
5. Robert Jovičić 21. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 14(62)
6. Daniel Zrno 2. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 14(59)
7. Siniša Zadjelović 10. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 11(70)
8. Tajana Tumpa 8. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 11(48)
9. Luka Vračan 17. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 6
10. Marko Ugarčina 12. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 16
11. Leon-Josip Telak 24. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 13
12. Marko Vračan 10. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 11
13. Filip Pejanović 23. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 9
14. Adil Karupović 23. kyu (Velika Gorica), 1 bod i sos 12
15. Marijan Švarc 17. kyu (Zagreb), bez bodova i sos 14
Nove kategorije:
20. kyu: Robert Jovičić
23. kyu: Leon-Josip Telak
Već u prvom su se kolu desila dva iznenađenja. Marko Ugarčina je pobjedio Daniela. Dao je Daniel 8 prednosnih kamenova, ali je to ipak lijep uspjeh za Marka, jer to i nije puni handicap. Tu je onih minus dva kamena. Vidjevši velike prostore Daniel je puno uskakivao u njih, ali Marko je to većinom uspio pretvoriti u nežive kamenčiće i pobjediti za 18,5 poena. Drugo, još veće, iznenađenje je uradio Robi pobjedivši Tajanu. Uspio je to uraditi sa 17,5 poena razlike. Iznenađenje je i pobjeda Leon-Josipa protiv Luke, ali Luki je opravdanje, da godinu dana nije igrao. Matej je već uobičajeno pobjedio Sinišu u ravnopravnoj igri. Očekivane su pobjede bile Stjepana protiv Adila, Mladena protiv Marijana i Marka Vračana protiv Filipa.
Drugo kolo navodi pobjednike međusobno. Matej je uvjerljivo zaustavio Ugarčinu, koji sada nije mogao iznenaditi. Stjepan je dosta tijesno, u ravnopravnoj, pobjedio Marka Vračana za samo 7,5 poena. Dino je, u svojoj prvoj današnjoj partiji, pobjedio Robija. Bio mu je to drugi bod, ali ne uvjerljivo, jer Robi se uspio časno izvući porazom od 26,5 poena. Mladen je nastavio s bodovima protiv Leon-Josipa. Daniel ipak hvata svoj prvi bod. Naišao mu je stari poznanik Siniša uz šest prednosnih kamenčića. Luka je pobjedio Marijana, a Filip Adila. Bod bez borbe je u ovom kolu pripao Tajani. Jest bod, ali ne i radost, jer takav bod znači slabi sos.
Stiže i srednje peto kolo. Vodeća četvorka rasčišćava situaciju na vrhu. Tu je posebno zanimljiv susret Stjepana i Mateja. Igraju ravnopravno, mada je to 7. protiv 9. kyua. To je efekat onoga 'minus dva kamenčića'. Ovaj puta pobjeđuje Matej sa 26,5 poena. Što reči, do, da je Matej u usponu. Dino je, sa dobivenih šest prednosnih kamenova, rasturio Mladena. Krotio je ogromnu bijelu grupu u centru i ona mu pobjegla stvaranjem 'dva oka'. Na kraju mu ostali poeni prostora za pobjedu od 18,5 poena. Pratiteljima na bod zaostatka za vodećima Stjepanu i Mladenu su se priključili Robi pobjedom protiv Leon-Josipa, Daniel pobjedom protiv Luke i Marko Ugarčina pobjedom protiv imenjaka Vračana. Ovo zadnje je neočekivana pobjeda, jer je postignuta u ravnopravnoj igri. Drugi bod je ostvarila i Tajana pobjedom protiv Filipa. Prvu pobjedu danas je ostvario, u ovom kolu, Siniša protiv Marijana, a prvi bod je dobio i Adil, ali bez borbe.
U ovo kolo ulaze samo dvojica sa pobjedama u svim dosadašnjim današnjim partijama. To su Dino i Matej i sada je red, da se i oni obračunaju. Igraju ravnopravno i vodi se žestoka borba s puno prijetnji i padova. Matej ima velike prostore, ali mu padaju neke grupe. Na kraju u prebrojavanju Matej dobiva tijesno za 1,5 poen. Došlo je vrijeme da Matej pobjeđuje i Dinu iz egala. Ostade Matej jedini sa 100%. Na bod za Matejom ostaju nakon ovoga kola uz Dinu još: Stjepan pobjedom protiv Marka Ugarčine, Robert pobjedom protiv Adila, Mladen pobjedom protiv Daniela i Tajana pobjedom protiv Marka Vračana. Tajana je ovu pobjedu ostvarila za samo pola poena razlike. Marko često gubi za pola poena. Zanimljivo. Mladen i Daniel kreću borbeno. Daniel čini nekoliko grešaka, a na kraju mu ostaje ogroman 'kiklop', skoro preko cijele ploče, i on predaje. Siniša je proradio nakon prva dva poraza. Ovaj puta bilježi bod protiuv Filipa. Nakon prva dva poraza dopadaju ga slabiji protivnici, tj. oni s manje osvojenih bodova. Leon-Josip pobjeđuje Marijana i osvaja drugi bod, a Luka ima još jedan, ali bez borbe.
Evo nas u zadnjem kolu. Solo vodeći Matej dobiva za protivnika Mladena. Na prošlom turniru, prošlu subotu, je u zadnjem kolu solo vodeći Mladen dobio za protivnika Mateja i izgubio, ali na sos ipak bio prvi. Ovaj puta je bilo obrnuto, jer je Mladen pobjedio, a Matej na sos bio prvi. Tu je još jedna sličnost s prošlim turnirom. Na vodstvu, po bodovima, je i ovaj puta bilo četvero natjecatelja. Ipak, nisu bili isti, uz izuzetak spomenutih Mateja i Mladena. To je tako bilo, jer su pratitelji vodećega Dino i Stjepan pobjedili Tajanu odnosno Robija. Daniel se vadio pobjedom protiv Leon-Josipa, da bi dohvatio krajnja 3 boda. Sada zahuktali Siniša je sredio i Marka Ugarčinu. Luka je pobjedom protiv Adila uhvatio i treći bod, ali uz najmanji sos na turniru. Marko Vračan čuva čast pobjedom protiv Marijana, a Filip dobiva drugi bod, ali ovaj puta bez borbe.
Odigrali smo još jedan posebno zanimljiv velikogorički vikend-turnir. Vraćaju se, pomalo, i stari zaljubljenici u ovu igru. Nekolicina mladih Zagrepčana najavljuju češće dolaženje na turnire. Danas su to uradili Robi, Filip i Leon-Josip. Zvonkova škola goa pokazuje rezultate.
Slijedeće subote smo u isto vrijeme ovdje na 3. Ljetnom, a u nedjelju 10. 7. u Karlovcu je turnir, koji se boduje za rating-EGF-e.
bl. Muradenu


Post je objavljen 02.07.2005. u 22:36 sati.