Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podvodniribolov

Marketing

VELIKI BIJELI...ovaj put nije šala

PODVODNI RIBOLOVAC PRIJAVIO SUSRET S VELIKIM MORSKIM PSOM U UVALI POLJE U PREMANTURI JOŠ 21. LIPNJA - POLICIJA I KAPETANIJA ŠUTJELI

Lučka kapetanija, policija i Centar 112 deset dana tajili pojavu morskog psa


Čini se da policija i Lučka kapetanija nisu previše ozbiljno shvatile to što je morski pas dugačak četiri metra zaplivao u neposrednoj blizini Pule, jer, kako drugačije komentirati njihovu desetodnevnu šutnju? Naime, u deset dana, koliko je proteklo od dojave podvodnog ribolovca, ni policija ni kapetanija nisu se oglasile i upozorile građane da morski pas najvjerojatnije i dalje kruži obalom.
PULA -
Informaciju o pojavi »velike bijele psine« u moru u Premanturi te kod Pule, koju smo jučer ujutro dobili od nekoliko naših čitatelja, potvrdio nam je i sam kapetan Lučke kapetanije Josip Lazarić. Prema njegovim riječima, 21. lipnja nešto poslije 21 sat u ured kapetanije pristigla je dojava građana koji je na području uvale Polje u Premanturi tijekom ronjena zamijetio morskog psa, po njegovoj procijeni, dugog oko četiri metra.
Odmah nakon zaprimljenog poziva, pojašnjava Lazarić, kapetanija je o tome obavijestila policiju, Centar 112 i Nacionalnu središnjicu traganja i spašavanja u Rijeci, no čudi činjenica što, makar putem medija, nisu obavijestili javnost. Čini se da je tek nakon našeg jučerašnjeg poziva Lučka kapetanija kontaktirala Institut »Ruđer Bošković« - Zavod za istraživanje mora u Rovinju, čiji nam je predstojnik Nenad Smodlaka rekao da su policija i kapetanija odmah nakon dojave o morskom psu trebale organizirati posjet mjestu gdje je zamijećen.
»Jučer smo primili prvu vijest o pojavi morskog psa, no teško mi je komentirati o kakvoj se vrsti radi s obzirom na to da ga nisam vidio. Pretpostavljam da je riječ o morskom psu koji se hrani planktonima jer velike bijele psine u svjetskim morima nisu viđene posljednjih deset godina. Posljednji put morski pas viđen je prije otprilike pet godina na području Budave, no i ta se vrsta hranila planktonima«, rekao je Smodlaka, dodavši da vjerojatno nema razloga za paniku te da je viđeni morski pas već najvjerojatnije isplivao iz Jadrana. Zanimljivo, kapetanija je Institutu prijavila pronalazak krepale kornjače, što im je, izgleda, mnogo ozbiljnije od bliskog susreta s morskim psom.
Glasnogovornika Policijske postaje istarske Roberta Pavlekovića također smo upitali je li policija dobila informacije o pojavi morskog psa i, ako je, zašto ih nisu proslijedili javnosti te kakva je procedura oko zaštite kriznog područja. Pavleković nam je samo potvrdio da su dojavu dobili od kapetanije, ali konkretnije informacije nije znao reći te nas je uputio na Pomorsku policiju, gdje su nas pak ponovno uputili na svog glasnogovornika Pavlekovića.
Čini se da policija i Lučka kapetanija nisu previše ozbiljno shvatile to što je morski pas zaplivao u neposrednoj blizini Pule, jer, kako drugačije komentirati njihovu desetodnevnu šutnju? Naime, u deset dana, koliko je proteklo od dojave ribolovca, ni policija ni kapetanija nisu se oglasile i upozorile građane da morski pas najvjerojatnije i dalje kruži obalom. Kapetan Josip Lazarić smatra da tako nešto nije u njihovoj ingerenciji te da su oni obavijestili sve koje su trebali, a na njima je potom bilo da odluče što će dalje, ne precizirajući na koga konkretno misli. Dodao je da kapetanija nije bila dužna obavijestiti rovinjski Zavod za istraživanje mora te da je u ovakvim situacijama njihova nadležnost tek prosljeđivanje informacija.
Upitali smo i Centar 112 zašto nakon dojave o morskom psu nisu obavijestili javnost, a operater s kojim smo razgovarali rekao je da je to nadležnost policije i Lučke kapetanije, dodajući da oni trebaju odlučiti o odlasku na teren. Nakon što smo ga ponovno kontaktirali priznao je da je Centar 112 dobio informaciju, no da ju je njegov kolega operater po naputku Lučke kapetanije zataškao želeći tako spriječiti širenje panike među građanima.
»Konkretno, zaposlenik Licul iz Lučke kapetanije mom je kolegi poručio da informaciju ne prosljeđuju dalje i da se s tom viješću ne ide u javnost, pa je tako informacija stigla u Centar, ali je kolega nije zapisao niti proslijedio. Zašto je to učinio, ne znam, vjerojatno da bi se spriječila panika«, ispričao nam je operater Centra 112, dodavši da on sada mora ispaštati za tuđe propuste. Kapetana Josipa Lazarića upitali smo zašto je kapetanija operateru Centra 112 naredila stopiranje informacije, a on nam je neprestano ponavljao da je informacija iz kapetanije »otišla« 21. lipnja i da je u 21.15 sati proslijeđena u Centar te da je ni u jednom trenutku nisu kočili, a mogu dokazati da su je proslijedili jer je to kod njih evidentirano. Dodao je da je s operaterom Centra 112 tog dana razgovarao Cvijetko Licul koji je samo rekao da dojava o pojavi morskog psa nije provjerena, ali ju je proslijedio.
Operater nam je ponovno objasnio da je i on bio uvjeren da informacija nije uopće stigla, no u tome ga je kasnije razuvjerio njegov kolega koji je u međuvremenu sve priznao. O posljedicama zataškavanja ovako važnih i za javnost bitnih informacija, tim više što smo već duboko uplovili u turističku sezonu, pokušali smo doznati u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u sklopu koje djeluje i državni Centar 112. Kada smo je upoznali sa slučajem, dežurna operaterka objasnila nam je da nije ovlaštena za davanje izjava novinarima, no nakon kratke konzultacije ipak je rekla da će o tom slučaju zatražiti očitovanje istarskog Centra, napomenuvši da bi to ipak trebalo riješiti na županijskoj razini. Potom nas je uputila na šefa državnog Centra 112 Marija Vegara, čiju ćemo izjavu moći dobiti tek danas.
Nažalost niti jedna služba koju smo jučer kontaktirali nije bila nadležna za davanje ikakvih informacija o tome što učiniti kada se u blizini obale zamijeti morska neman, a osim međusobnog prosljeđivanja informacija nisu učinili – ama baš ništa.


Ivan Hauser nakon »bliskog susreta« s pešekanom zauvijek se oprostio od podvodnog ribolova

Nakon što je na Rtu Kamenjak između lučice Polje i kupališta Penižule doživio bliski susret s morskim psom podvodni ribolovac Ivan Hauser ispričao nam je da se više nikada neće upustiti u podvodnu avanturu.

»To što sam doživio odigralo se u samo nekoliko sekundi. Morski je pas od mene bio udaljen svega desetak metara i nije bio dulji od četiri metra. Budući da sam lovio puškom, u jednom sam trenutku zastao da skinem ribu sa strijele - kada je prošao točno ispod mene. Ne znam je li u tom trenutku planirao napad, no stvarno sam imao sreće. Za mene je ribolov pod vodom završio za cijeli život«, ispričao nam je Ivan, dodavši da je morski pas od obale bio udaljen otprilike dvadesetak metara.

IZVOR: Glas istre, Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ



Post je objavljen 01.07.2005. u 09:49 sati.