Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Isplata stare devizne štednje odvela bi BiH u totalni bankrot

Počela rasprava pred Sudom za ljudska prava u Strazburu * Za otplatu unutarnjeg duga BiH može izdvojiti deset posto BDP-a, kaže Ibrahimović.
Prva javna rasprava u prometu protiv BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu počela je jučer. Radi se o tužbi Ruže Jelčić, koja od BiH traži povrat stare devizne štednje.
Vijeće ministara BiH, nakon odluke o uspostavljanju agenta/zastupnika pred Sudom u Strazburu iz 2003. godine, nije imenovalo ni agenta ni ured.
Zna se krivac
Pravobranilaštvo BiH je zakonski zastupnik države pred svim međunarodnim sudovima i arbitražama. Tako će se, kao jedini predstavnici BiH u Strazburu, pojaviti državni pravobranilac Zikreta Ibrahimović i njena zamjenica Monika Mijić.
- Razlozi zbog kojih nije formiran tim za zastupanje BiH pred Sudom nalaze se u otežanom funkcioniranju Vijeća ministara. No, Pravobranilaštvo je, iako nedovoljno kadrovski i materijalno osposobljeno za ovaj posao, produžilo radnje da interesi BiH budu adekvatno zaštićeni - rekla je Ibrahimović za.
Na prvoj raspravi bit će donesena odluka o prihvatljivosti predmeta "Jelčić", odnosno da li Dom za ljudska prava u BiH, koji je u ovom slučaju donio odluku u njenu korist, ima karakter međunarodnog ili domaćeg suda. Ako se ustanovi da je međunarodni, svi predmeti razmotreni pred Domom neće biti razmatrani pred Sudom.
Što kaže MMF
- U tom slučaju, to bi mogao biti presedan za slične slučajeve, ali postoje predmeti koji nisu bili razmatrani pred Domom na koje se ovaj presedan ne bi odnosio - rekla je Ibrahimović.
Ona navodi da, prema procjenama domaćih i međunarodnih institucija, BiH ne može podnijeti teret isplate stare devizne štednje u nominalnom iznosu jer bi to dovelo do bankrota države, odnosno budžeta na svim nivoima vlasti. Procjene Međunarodnog monetarnog fonda govore da za otplatu unutarnjeg duga BiH može izdvojiti deset posto bruto društvenog proizvoda (BDP).
S. ŠKULETIĆ

Predmet "Jelčić" neće biti prihvaćen na štetu BiH
- Smatramo da slučaj "Jelčić" neće biti prihvaćen na štetu BiH, odnosno da će Sud ostaviti rok da BiH pitanje štednje riješi donošenjem zakonskih propisa. Moguće je da Sud donese odluku kojom će utvrditi povredu ljudskih prava, ali će konačno pitanje štednje biti riješeno prema domaćim propisima - kazala je Ibrahimović.


Post je objavljen 30.06.2005. u 23:02 sati.