Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Blog spašava rabina

Zlatko Bourek nedavno se u Globusu našalio da je rabin Kotel Da-Don došavši u Zagreb naišao na razbarušenu (epitet moj) pastvu.

Još mi se Bourek nije ohladio, a blog judenrat je zavapio za podrškom ostanku rabina Kotela u Hrvatskoj.

Priču su s bloga preuzeli Jutarnji i Globus, a Večernji list i Vjesnik izvijestili sa Izvanredne Skupštine ŽOZ-a na kojoj je odlučeno da Vijeće ŽOZ ima opet raspravljati o ostanku rabina u Zagrebu.

U razmirice u ŽOZ-u neumjesno se upleo Predsjednik RH Stjepan Mesić izjavom Darku Hudelistu u Globusu.

Osim što se petlja u vjersko-organizacijska pitanja za koja niti je nadležan, niti bilo kako pozvan (to što mu unuk pohađa židovsku osnovnu školu nije mu nikakva legitimacija), Mesić se osvrće i na materijalne prijepore u ŽOZ-u:

- Vidite tu su u pitanju veliki prihodi. Iz parkirališta u Praškoj ubiru se se stotine tisuća eura. Gradit će se Kulturni centar i sinagoga, s podzemnim garažama... Po meni, ako nema rabina, sinagoga može biti samo spomen-sinagoga, i ništa više...


Što se priča više razvija na površinu izbijaju, po meni, i neke političke razlike među frakcijama u ŽOZ-u.

Slavko i Ivo Goldstein, koji po svemu sudeći predvode frakciju koja traži ostanak rabina u Hrvatskoj, bliski su s Predsjednikom Mesićem, a opće je poznato da su bili veliki protivnici Franje Tuđmana.

Ako se ne varam, na mjestu predsjednika Židovske općine u Zagrebu Slavka Goldsteina je 1990. naslijedio Nenad Porges, kasniji ministar gospodarstva u Tuđmanovoj vladi.

Ne znam koliko je Porges uključen u sadašnja zbivanja u Općini, odnosno na čijoj je strani.

Otac Jakova Bienenfeld, osobe koju se spominje kao glavni oslonac Krausove struje, Zlatko Bienenfeld, imao je značajnu funkciju u Šuškovom MORH-u.

Jakov Bienenfeld je taj koji iznajmljuje parkiralište o kojem zbori Mesić.


Post je objavljen 30.06.2005. u 09:25 sati.