Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bottom

Marketing

Marriage Equality

U razgledanju mnogobrojnih štandova uspio sam se suzdržati od trošenja novca na gluposti, osim u jednom slučaju: donirao sam $50 za HRC (Human Rights Campaign) = Kampanja za Ljudska Prava, a to je najveća organizacija koja se bori za gay prava u USA. Trenutno troše jako puno energije i novca da bi spriječili kongres u Washingtonu da amandmanom na ustav definira brak kao zajednicu muškarca i žene. Time bi se poništili zakoni u nekoliko država koji dozvoljavaju istospolne brakove.

Californijski kongresmen iz San Francisca, Mark Leno, održao je govor na tu temu na centralnoj pozornici. Stupanjem u zakonski brak partneri dobivaju oko 140 raznih zakonskih prava: pravo nasljeđivanja, penzije, posjeta u bolnici, itd. Radi se o svjetovnim zakonskim pravima, koji nemaju veze sa religijom i duhovnošću. Istospolnim partnerima ta zakonska prava nisu dostupna. Da bi ih sebi osigurali, moraju proći kroz mukotrpan i skup proces s odvjetnicima koji sve to moraju staviti na papir. A raznospolni partneri sve to dobivaju automatski jednim potpisom na papir. Kongresmen Leno tvrdi da je pravo na brak jedno od osnovnih ljudskih prava te bi trebalo biti dostupno svima bez obzira na spol. On je podnio prijedlog zakona u Californijskom kongresu kojim bi se definicija braka promijenila iz "unije između jednog muškarca i jedne žene" u "uniju dvije osobe". Isti prijedlog zakona potvrđuje slobodu vjere koja je garantirana ustavom time da naglašava da država nikad ne može prisiliti nijednu vjersku zajednicu da sklapa istospolne brakove ako to ne želi. Zar to nije jednostavno i lako shvatljivo? Neshvatljivo je koliko se vjerske zajednice protive istospolnim brakovima. Mislim da žele sačuvati svoj utjecaj u društvu; međutim, mi živimo u demokraciji a ne teokraciji. Lenov prijedlog zakona nije izglasan na zasjedanju donjeg doma prije nešto manje od mjesec dana. Nedostajala su četiri glasa. Leno sada pokušava svoj prijedlog zakona progurati u Californijskom senatu gdje ima više šanse za prolaz jer Demokrati imaju solidnu većinu.

Kongresmen Leno uspoređuje borbu za ozakonjenje istospolnih brakova sa borbom za ozakonjenje raznorasnih brakova. Dosta saveznih država je u prošlosti zabranjivalo brakove između različitih rasa. Šesdesetih godina u Virginiji osuđeni su bijelac i crnkinja na godinu dana zatvora zato što su se vjenčali i prekršili državni zakon. Oni su tužili državu i to je konačno dovelo do toga da je vrhovni sud 1969.g. donio odluku o protuustavnosti tih zakona. Tada su napisali da je brak osnovno ljudsko pravo koje ne smije nikome biti zabranjeno. Kongresmen kaže da će zabrana istospolnih brakova na isti način postati povijesna nepravda kojoj će se buduća pokoljenja čuditi. A dotad moramo živjeti i slušati konzervativce koji tvrde da će se svijet srušiti ako se nešto tako dozvoli.

Post je objavljen 30.06.2005. u 08:01 sati.