Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gunter

Marketing

Koliko ima kapljica u moru?

I zaista, koliko ih je?

Naime, ovo je moj prvi post. Da, čovječe, moj prvi tekst, ilitiga tekstić. Zašto ovo pišem? Nije važno. Barem meni nije važno. Pišem upravo zato jer je možda tebi važno! Vidi ga, što se ljutiš odmah..? Ja ne znam, i neću znati, ali ti ćeš možda upravo sad saznati! A što to, nije važno. Nešto, nešto svoje.

Ne moraš to odmah povezivati s već spomenutom čudnom istinom.

A možeš.

Dakle, da se vratim pitanju u naslovu: koliko ima kapljica u moru? Ne znaš? Stvarno ne znaš koliko ih ima? Ne brini...

Sad ćemo ti i ja to riješiti. Preformulirat ću pitanje, tako da lakše dođemo odgovora. Ti i ja, važi? Pazi sad:

Koliko je kapljica potrebno maknuti, da bi more presušilo? Odgovor na ovo pitanje možemo dobiti postepeno. Ajd' da probamo!

Evo, ja te pitam da li je dovoljno da jedna kapljica nestane, pa da more presuši? Znači sva ta mora, oceani, što god hoćeš zapravo. Naravno da nije! A dvije kapljice ako nestanu? Ne, nije dovoljno! A tri? Ne!

I tako prolaze sati, ti i ja se igramo, na svako moje pitanje ti odgovaraš sa "Ne." Recimo, ako maknemo tristo kapljica, hoće li more presušiti; ako maknemo osamsto kapljica, osamsto milijuna kapljica, četiristo kvadrilijuna kapljica? Ne! Nije dovoljno!

A ako maknemo 5675473205709468949687831461658 kapljica? Teško.

I recimo sad da smo došli skoro do kraja, da smo maknuli toliko kapljica i osušili već cijelu planetu, i da je ostala zadnja, čiji je redni broj neki toliko veliki, ogromni, enormni, jednostavno nezamislivi broj sa tolikim brojem znamenki koje nigdje neće stati, i ja te pitam da li će more presušiti ako maknemo toliko kapljica, a ti odgovaraš "Da."

Znači, potrebna je jedna kapljica.

Ček, ček, stani malo! Nemoj se odmah buniti... Pogledaj bolje! Koliko god mi kapljica maknuli, more će presušiti tek kad maknemo onu jednu kapljicu!

Dakle, odgovor na pitanje "Koliko ima kapljica u moru?" jest "Samo je jedna kapljica u moru."

...svidjelo se to tebi ili ne.


Post je objavljen 29.06.2005. u 16:35 sati.