Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bottom

Marketing

San Francisco Pride 2005

Prvi put sam na jednoj od najvećih svjetskih GLBT manifestacija. Čitav lipanj je prepun GLBT događanja, a vrhunac je ovaj posljednji vikend. Za nekoga tko je "out" tek nešto više od godinu dana, doživljaj je veličanstven. Centralna ulica Market prepuna je zastava duginih boja, a u daljini na brdu Twin Peaks presijava se ogroman ružičasti trokut. Savršena scenografija za događaje koji slijede.

Nakon subotnjih priprema i večernjeg uličnog partyja, osvanuo je dan za Paradu. Oko 150 ekipa sudjelovalo je u mimohodu koji je trajao više od tri sata. Paradu tradiocionalno otvaraju "Dykes on Bikes", kontigent od stotinjak lezbijki na bijesnim motociklima koje su protresle grad, što bukom motora, što odvažnom kostimografijom. Dosta velikih korporacija su imale svoje kontigente na paradi; sve više ih se odvažuje na direktnu reklamu gay populaciji. Sve gradske ustanove su također imale svoje predstavnike, među njima i policija koja nije samo čuvala red nego i sudjelovala u paradi. GLBT organizacije su se dostojno predstavile, a najviše mi se svidjela duga povorka istospolnih obitelji i njihove djece. Tu su bile i hrpa više i manje čudnih interesnih grupa, kao npr. organizacija koja se bori za imigracijska prava za istospolne partnere, grupa koja promovira polyamory, katoličke župe koje otvoreno prihvaćaju homoseksualce, grupa koja se bori protiv obrezivanja, itd.

Nakon parade program se nastavio na ni manje ni više nego 15 pozornica postavljenih u dvadesetak gradskih blokova oko Civic Centra koji su bili zatvoreni za promet. Iako je prostor prevelik, gužva je u većini tog prostora bila nevjerojatna, najviše oko tristotinjak štandova raznih izlagača. Jedva smo se probijali kroz gomilu, i istovremeno uživali u raznolikosti i šarenilu mnoštva. To je bila više nego dostojna proslava raznolikosti ljudi, karaktera, sklonosti i ponašanja; raznolikosti koja se inače vrlo rijetko poštuje, a kamoli proslavlja. Što na sve to reći nego ponoviti slogan ovogodišnjeg SF Pridea: "Stand up! Stand out! Stand proud!"



Post je objavljen 28.06.2005. u 22:57 sati.