Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Voljice

Dogodilo se na današnji dan


Od događaja koji su obilježili 29. lipnja 1993. godine izdvajamo sastanak predstavnika zapovjedništva Brigade dr-a Ante Starčevića i muslimanskih snaga, koji je održan u 14.00 sati u bazi UNPROFOR-a, čiji su predstavnici također bili prisutni na sastanku. Razgovaralo se o situaciji u Voljicu i obustavi bojnih djelovanja na tom području. Zaključeno je:
1. Da se i dalje inzistira na prekidu bojnih djelovanja na tom području. U tom cilju, a kao kontrola ove točke pojavit će se ophodnje UNPROFOR-a koje će izvjestiti o tome koja strana krši primirje i otvara vatru;
2. Kroz područje Voljica, Podgrađa i Trnovače dozvolit će se nesmetan prolaz vozila UNPROFOR-a;
3. Da se muslimanskoj strani predaju tijela poginulih iz sela Kute;
4. Da se do slijedećeg sastanka kojiće se održati u četvrtak, u 14.00 sati, pripreme liste nestalih osoba, to jest osoba koje potražuje jedna i druga strana;

No, unatoč ovim dogovorima, na terenu i dalje nije bilo mira. Upravo u Gornjem Voljicu muslimanske snage zapalile su štalu u vlasništvu osobe hrvatske nacionalnosti.
Aktivni su bili i muslimanski snajperisti, koji su osobito intenzivno djelovali s Gradine po položajima HVO-a na Podovima i Galičici, te iz pravca Lužana po Grabovcima i Barama.
I godinu dana kasnije, 29. lipnja 1994. godine područje Voljica ponovo je bilo u središtu pozornosti. Naime, na današnji dan prije 11 godina u 23.50 sati eksplozivom je po drugi put srušen most između Jagnjida i Podgrađa. Ovaj most je prvi put bio miniran na blagdan sv Ive, 24. lipnja iste godine.

Post je objavljen 29.06.2005. u 08:00 sati.