Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/monsoon

Marketing

Jos jedno stoljece rata?

malo za promjenu na hrvatskom.... i skraceno....

Kao sto Engdahl opisuje, uzroci mnogih međunarodnih sukoba i ratova nisu politike i ideologije nego pokušaji ovladavanja novcem i energetskim resursima pa su tako neki moćni financijski krugovi uspostavili moć nafte kao hladno sračunato oružje u svom arsenalu svjetske političke moći. Već u vrijeme izbijanja WWI Engleska je bila u uskom vodećem krugu onih koji su nakanili steći kontrolu nad nalazištima toga novoga 'crnog zlata'.

Na temelju nafte ustrojili su se i 'posebni odnosi' između Britanije i USA, uspostavljeni nakon Versajske mirovne konferencije iz 1919. godine. Te su dvije zemlje objedinile moć nafte i međunarodnih financija u jedan od najpogubnijih vidova političke hegemonije u povijesti svijeta.

Engdahl otkriva način na koji se taj anglo-američki 'novi svjetski poredak' oblikovao oko nevidljivih niti strateške kontrole nad naftom i sirovinama, te šokantne detalje o tajnom sastanku u Saltsjöbadenu u Švedskoj 1973., na kojemu je iznesen prijedlog za poskupljenjem nafte od 400% kako bi se učvrstilo poljuljano carstvo dolara.

Sad pitanje...koji je trenutni trend kretanja cijena nafte?

Ceka li nas jos jedno stoljece rat(ov)a?


Post je objavljen 27.06.2005. u 18:03 sati.