Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskopljanin u Nizozemskoj

Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim. Danas podsjećam na jednog uskopaljskog profesora i pjesnika...

Hrvoje Šenda (poznatiji kao Pero) preko dvadeset godina bio je profesor hrvatskoga jezika i književnosti u uskopaljskoj srednjoj školi. Generacije uskopaljskih srednjoškolaca pamte ga kao zanimljiva predavača i, inače, iznimno nadahnuta čovjeka koji je svojim pristupom u tada uštogljeni školski sustav unosio dašak svježine i novosti.
Sam je gimnaziju završio u susjednom Bugojnu, a hrvatski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1993. godine živi i radi u Nizozemskoj, gdje, između ostalog, piše poetske tekstove, pa je 1997. godine na svenizozemskom natječaju prvom nagradom nagrađena njegova pjesma Žena. 1999. godine objavio je knjigu poetskih tekstova Krhotine.
Pero danas ima rođendan, šezdeseti, a tim povodom, kako je to već običaj na ovome blogu, objavljujemo jedan njegov tekst (preuzet iz panorame Petnaestorica, kao i prethodni bio-bibliografski podaci).
RAT JE završen – živio rat! Novinari, turisti, režiseri, glumci, pjesnici i lopovi došli su na svoje. «Umjetnici» različite sorte konačno su pronašli dovoljno materijala gdje se mogu dokazati. Obični život im nije bio dovoljan kao inspiracija. Sad užurbano prekopavaju brda i doline. Sve je dobro samo nek je senzacija: kosti, lubanje, ljudi bez nogu, bez ruku, bez očiju. S istim oduševljenjem se slave i heroji i zločinci. Vivat pathetica!
Došlo je vrijeme da se umjetnosti piše In memoriam.


Post je objavljen 28.06.2005. u 08:00 sati.