Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kckc

Marketing

«GROF WAMPYR»

Irski pisac Bram Stoker je lik junaka svog najpoznatijeg romana «Drakula» (iz 1897.) osmislio prema povijesnom predlošku famoznog Vlada Tepeša (1431.-1476.), vladara srednjovjekovne kneževine Vlaške, smještene na jugu današnje Rumunjske.

Dok ga historiografija bilježi kao Vlada III. ili Vlada Draculeu, u pučkoj predaji "vlaški Ivan Grozni" ostat će, naime, u prvom upamćen po jezivom nadimku "Tepeš" - u doslovnom prijevodu "nabijač na kolac" - budući da ga je tijekom života, ali i dugo nakon smrti, pratio zao glas pokakanog tiranina, koji je svoje neprijatelje i neistomišljenike kažnjavao na krajnje sadistički način, ostavljajući ih, prema drevnom običaju, da polako iskrvare nabodeni na drvene kolčeve, zabijene uspravno u zemlju. Na taj način, skončalo je tijekom Vladove vladavine i nimalo rijetkih vojničkih pohoda između četrdeset i sto tisuća ljudi!

1387.osnovan je tajni viteški red "Societas Draconis" (Red zmaja), namijenjen ponajprije obrani Carstva i ostatka kršćanske Europe od prijeteće opasnosti turskih najezdi na istoku kontinenta. Na grbu reda bio je prikazan zmaj, među čijim je raširenim Image Hosted by ImageShack.us krilima visio križ. Zbog hrabrosti iskazane u borbama s Turcima, Vladov otac Vlad II. postao je članom reda, čime je stekao i pravo da u vlastitom grbu nosi lik zmaja. Prema rumunjskoj riječi "drac" (zmaj) Vlad će kao vlaški knez dobiti ime Vlad Dracul, dok će mu sina i nasljednika na klimavom vlaškom prijestolju resiti epitet "zmajeva sina" - Draculea ili Dracula. Drugo značenje riječi "drac" (đavao) poslužit će, pak, Vladovim protivnicima da ga u očima europskih vladara, ali i vlastita naroda što efektnije ocrne kao nakaznog izroda pakla, koji je razvrgnuo savez s Bogom i crkvom, ne bi li do mile volje uživao u jadu i patnjama nedužnih.

U legendi, međutim, horor nije u tolikoj mjeri počivao na imenu Drakula, koliko je straha sveumah ulijevao ominozni nadimak Tepeš. A da je kao dječak od trinaest godina dospio u tursko sužanjstvo, gdje će ga, isprva utamničena u tvrđavi Egrigötz u anadolijskom gorju, seksualno zlostavljati tamničar Gugusyoglu, činjenica je koja će ponekog povjesničara ponukati da njegovo kasnije svirepo ponašanje protumači kao gnjevni vapaj osvetničkih poriva ponižena duha.

Da je Bram Stoker nekim slučajem i bio upoznat s detaljima iz tragična života vlaškog kneza Vlada III. Draculee, vjerojatno bi se-odustavši od Štajerske kao toposa svog "Grofa Wampyra" (kako se roman isprva trebao zvati) - svejedno odlučio za Transilvaniju, u kojoj je vampir Drakula, ako ništa drugo, uživao mogućnost bivanja na zlu glasu, gdje uoči praznika Sv. Jurja, kad sat otkuca ponoć, nitko više nije siguran pred legijama vještica, zlih čarobnjaka, harpija, striga, vampira, vukodlaka i drugih noćnih mora što im viktorijanski horor nije stigao nadjenuti imena, ujedinjenih pod paklenim zapovjedništvom novostasala princa tame, nosferatua Drakule…

…«You're a beast, evil one
Above your head lays a Star
In your heart is buried the jewel
of a Serpent who wished to die
your red long tongue has her poison
And you will spread it as you breed
In a Unique transylvanian dream
Conceiving the creed of all creeds»…
______«VAMPIRIA» (MOONSPELL)

BUAHAHAAHAHAHAHAHAHAHA…!!! ;p


Post je objavljen 26.06.2005. u 15:18 sati.