Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcn

Marketing

Hoće li me ovo naučiti da ne kupujem samo jeftine knjige?

James Cowan: SAN CRTAČA ZEMLJOVIDA (Biovega, 1999.)

Ovaj je sveščić imao obećavajuć naslov. I nisku cijenu. Pomislio sam kako sam za sitne pare iz gomiletine knjiga u Megastoreu spasio neko zanemareno remek-djelce. Volim se ja tako zavaravati (lakše mi je na taj način početi čitati), ali u većini se slučajeva ipak pokaže da ako za knjigu nisi čuo, vjerojatno nije ni zavrijedila da se o njoj priča.

SAN CRTAČA ZEMLJOVIDA jedna je od takvih ni vrit ni mimo knjiga. Pomalo se ecoovski naslanja na fol pronađen srednjovjekovni rukopis (ili renesansni? većinu vremena imao sam osjećaj da se događa oko vremena Marka Pola, a onda su pretkraj spomenute Amerike koje su me malo zbunile, ali mi nije bilo toliko stalo da bih podatke pažljivo korelirao), a pomalo (iako neuspješno) nam pod priču pokušava prodati neku filozofiju (naveo bih koju, ali sam već rekao da je neuspješan; neodređeno njuejdževsku, možda). E, da je bar neka priča bila ispričana, onda bismo možda i znali na čemu smo. Ovako ...

Ovako smo dobili fra Maura, mletačkog kartografa, što čuči u svojoj samostanskoj sobici i od putnika sluša priče koje pokušava uklopiti u svoj zemljovid u nastajanju. Što je super koncept, trebalo bi ga maznuti, ali je razrada bez veze. Jer, niti među putnicima ima neke progresije, niti su razmišljanja na koja potaknu fra Maura logična (meni) a niti (što je još veći grijeh) zanimljiva. Niti se od svega toga upamti išta osim onoga što je Cowan i tako prepisao iz stvarnih, povijesnih putopisa.

Autoru je - ako po zadnjoj rečenici smijemo suditi, a trebali bismo smjeti - nakana bila diviti se raznovrsnosti svijeta i njegovoj sposobnosti da nas iznenađuje; možda nas potaknuti na neku duhovnost ... Ali ako mu je to doista bila nakana, onda je posegnuo preko svojih sposobnosti jer nije napravio sveobuhvatni zemljovid, remek-djelo u kojeg bi, kao fra Mauro, ugradio sebe, već samo jednu dosadnjikava knjigu u kojoj su povijesne fusnote zanimljivije od autorova pri/opovijedanja.

SAN CRTAČA ZEMLJOVIDA ostaje tako samo divan naslov koji je zaslužio bolju, pa makar i skuplju, knjigu.

(mcn)


Post je objavljen 26.06.2005. u 13:07 sati.