Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/medin

Marketing

Miš koji liječi

Image Hosted by ImageShack.us
Primate li dovoljno iona? Posebno onih negativnih, koji su temelj života i važni su za vaše zdravlje? Na sajmu Computex u Taipeiu kompanija Aopen predstavila je prvi 'ionski miš' na svijetu.


Kako bismo shvatili važnost negativnih iona za život i zdravlje čovjeka, neophodno je malo pojasniti sam pojam elektriciteta u zraku. Zrak sadrži molekule i čestice raznih materijala, koji su najčešće naelektrizirani, pa kažemo da su nositelji električnog naboja, a nazivamo ih ionima.

Kada čestice imaju manjak elektrona, zovemo ih pozitivnim ionima, a ako imaju višak elektrona, nazivamo ih negativnim ionima.

Ioni se u prirodi stalno stvaraju, ali i brzo nestaju, a broj im varira ovisno o meteorološkim i kozmičkim uvjetima, te o vlazi i onečišćenosti zraka. Negativne ione stvaraju kozmička i sunčeva zračenja, radioaktivnost zemlje, zatim kiša i prskanje vode te vatra (npr. otvoreni kamin ili svijeća).


Negativni ioni – osnova života
Negativni ioni su osnova života. Bez kisika je nemoguće preživjeti duže od nekoliko minuta, ali kisik dolazi u krv kroz membrane pluća zahvaljujući negativnim ionima. Osim što su neophodni za život, oni daju život i životnu efikasnost svim živim organizmima, bolesnim ili zdravim. Negativni ioni stoga izuzetno povoljno djeluju na raspoloženje i zdravlje. Organizam ih apsorbira putem dišnih organa i kože. Budući da negativni ioni poboljšavaju prokrvljenost, iz tijela se izlučuju toksini, te se stoga smanjuje mogućnost nastanka bolesti.


"Ionski miš" je miš koji dok ga koristite ispušta zdrave negativne ione. Kada ga nabavite, računalo trebate koristiti kao i prije, a vaše zdravlje, kao i vaša produktivnost znatno će se poboljšati.

U izjavi za javnost kompanija je objavila da je "brojnim ispitivanjima dokazan važan utjecaj negativnih iona na poboljšanje zdravlja kod osoba koje boluju od npr. astme, bronhitisa, alergija...".

Negativni ioni utječu na brže zarašćivanje rana i opeklina, djeluju povoljno na neurovegetativni sustav (ublažuju ili uklanjaju glavobolju, migrenu, nesanicu, razdražljivost...) te utječu na smanjenje zagađivača u zraku (lebdećih čestica i bakterija).

Organizmu je za normalno funkcioniranje potrebno 1.000 negativnih iona/cm3. U boravišnim prostorijama se nalazi svega oko 10 negativnih iona/cm3, a vani u naseljenim mjestima svega oko 100 negativnih iona/cm3, što je doista premalo.

Uzrok tome su sintetički i plastični materijali koji se koriste u prostorijama, armirani beton i metalne konstrukcije u zgradama, centralna grijanja, klima-uređaji, električni uređaji i naprave itd. To je razlog zbog kojega se u boravišnim i radnim prostorijama brzo umaramo, osjećamo manjak energije i krepkosti. Ovo je posebno važno za ljude koji imaju poteškoće s disanjem, alergijama, živcima, krvnim žilama itd.
Image Hosted by ImageShack.us
Prema Aopenu, "ionski miš" generira od 100.000 do 150.000 negativnih iona po četvornom centimetru u radijusu od jednog metra. Zvuči zaista mnogo, no ioni su tako mali da to zapravo i nije tako mnogo. Kada je "ionski miš" (poznat i kao Anion Mouse) prvi put predstavljen u ožujku ove godine, polučio je malo pozornosti od strane javnosti. Zbog toga je kompanija producirala jedan veseli video u kojemu se zlostavljaju dva mala nedužna miša.

Video pokazuje miševe koji su smješteni u dvije odvojene staklene kutije. Jedan je Aopenov "kandidat", a drugi je "konkurentski brand" (možda upravo tvrke Logitech, koja također proizvodi miševe).

Aopenov "krvnik" tada ispuhuje gusti dim u svaku kutiju, koji potom obavija miševe koji se jedva vide. Deset minuta kasnije "ionski miš" je upio sav dim, a naš heroj dostojanstveno sjedi na dnu staklene kutije obavijen čistim zrakom nabijenim negativnim ionima. Konkurentski brand i dalje je obavijen gustim dimom i vjerojatno ugušen toksinima.

Poanta ove bizarne demontracije mogla bi biti: ako ste pušač i volite pušiti dok radite na računalu, Aopenov miš će očistiti područje oko vašeg računala.

To zvuči kao dobra ideja, a ako u Aopenu budu dovoljno mudri i zanemare priču o negativnim ionima, mogli bi umjesto "ionskog" jednostavno prodavati "pušački miš".

Možda bi u tom slučaju u njega mogli ugraditi i pepeljaru?!


Post je objavljen 25.06.2005. u 10:53 sati.