Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/medin

Marketing

Sreća pomazila Splićane

Image Hosted by ImageShack.us
Ćiro je tražio Liverpool, Grgić i Štimac su priželjkivali bečki Rapid, dok je kapetan Hrvoje Vejić poželio Partizan. Na kraju je ždrijeb pretkola Lige prvaka Hajduku dodijelio Debrecen.



Mogli su dobiti gotovo neprelazni Liverpool, Glasgow Celtic, Anderlecht ili Dynamo Kijev. Ždrijeb im je mogao udijeliti iznimno opasni Rapid, Steauu, Partizan, Tranzospor ili Lokomotiv iz Moskve. Na kraju, od svih momčadi koje je mogao izvući, hrvatski prvak sam nije mogao izabrati boljeg suparnika.

Ples kuglica u središtu UEFA-e bio je iznimno blagonaklon prema splitskoj momčadi, koja će u drugom pretkolu najelitnijeg i najbogatijeg europskog klupskog nogometnog natjecanja igrati protiv Debrecena. Prvu utakmicu Splićani će igrati u Mađarskoj 26. ili 27. srpnja, dok je uzvrat na rasporedu 2. ili 3. kolovoza na Poljudu.

Zadovoljstvo ždrijebom istaknuli su predsjednik Hajduka Branko Grgić i sportski direktor Igor Štimac, koji ističu da se neće ponoviti 'slučaj Shelbourne'. Također, obojica se nadaju da će se Hajduk u prijalznom roku još pojačati. Priželjkuje se povratak Marija Carevića, koji bi trebao nadomjestiti hrvatskog reprezentativca Ivana Leku, koji je otišao u Belgiju.

Tako ćemo još jednom gledati posljednjih pet sezona učestale hrvatsko-mađarske dvoboje. Najviše iskustva ima zagrebački Dinamo, koji je dvaput eliminirao MTK iz Budimpešte, a jednom ZTE Zalaegerszeg. Hajduk je 2002. u drugom pretkolu Lige prvaka na jedanaesterce izbacio Ferencvaros, dok su godinu dana ranije u istoj fazi natjecanja Splićani izgubili od Dunaferra.

Po jedno iskustvo protiv mađarskih klubova imali su i Zagreb te Varteks. 'Pjesnici' iz Kranjčevićeve, nakon osvojene titule, 2003. su zaigrali u drugom pretkolu Lige prvaka i izgubili od ZTE Zalaegerszega, a posebno je zanimljivo iskustvo Varaždinaca. Oni su, naime, 2004. u prvom kolu Kupa UEFA-e igrali upravo protiv Debrecena i u dvije utakmice doživjeli dva poraza (1:3, 2:3).

Debrecen je u europskim kup natjecanjima nastupao samo pet puta, tri puta u Kupu UEFA te u dva navrata u Intertoto kupu. U Kupu UEFA mađarski predstavnik odigrao je 14 susreta, upisao je šest pobjeda, te po četiri poraza i neodlučena rezultata. Najugledniji suparnici u Europi bili su im njemački Wolfsburg i francuski Bordeaux, koji su ih u tim ogledima eliminirali.

U nedavno završenoj sezoni Debrecen, koji je osnovan 1902., a poznat je pod nadimkom Loki (dolazi od riječi lokomotiva) zbog dugogodišnje povezanosti s Mađarskom željeznicom, osvojio je prvi naslov prvaka Mađarske, sa šest bodova prednosti u odnosu na Ferencvaros.
Image Hosted by ImageShack.us
Ždrijeb u švicarskom Nyonu ponudio je i nekoliko lokalnih obračuna. Tako će u prvom pretkolo igrati aktualni europski prvaci Redsi iz Liverpoola protiv Velšana, Sjeverni Irci (Glentoran) protiv onih iz Republike Irske (poznati nam Shelbourne), slovenska Gorica protiv albanske Tirane, dok će bosanskohercegovački prvak Zrinjski prolaz dalje tražiti preko luksemburškog Dudelangea.

U drugom pretkolu Lige prvaka, pored obračuna Hajduka i Debrecena, zanimljivo će biti i u ogledu švedskog Malmöe i izraelskog Maccabija iz Haife te u dvoboju ukrajinskog doprvaka Dynama iz Kijeva i također švicarskog doprvaka Thuna.

1. PRETKOLO (12/13. i 19/20. srpnja)

Liverpool (Eng) - Total Network Solutions (Wal)
FC Haka (Fin) - Pjunik Erevan (Arm)
HB Torshavn (Far. otoci) - FBK Kaunas (Lit)
FC Levadia Tallinn (Est) - Dinamo Tbilisi (Gru)
NK Gorica (Slo) - KF Tirana (Alb)
Kairat Alma Ata (Kaz) - FC Artmedia Bratislava (Slk)
PFC Neftchi (Aze) - FH Hafnarfjordur (Isl)
Rabotnički (Mak) - Skonto Riga (Lat)
Glentoran (S. Irs) - Shelbourne (Irs)
Dinamo Minsk (Blr) - Anorthosis Famagusta (Cip)
Sliema Wanderers (Malta) - Sheriff Tiraspol (Mold)
F91 Dudelange (Lux) - NK Zrinjski Mostar (BiH)

2. PRETKOLO (26/27. srpnja i 2/3. kolovoza)

FC Levadia ili Dinamo Tbilisi - Brondby
Partizan - Sliema Wanderers ili Sheriff Tiraspol
VSC Debrecen - Hajduk Split
Kairat Alma Ata ili FC Artmedia - Celtic
NK Gorica ili KF Tirana - CSKA Sofija
Anderlecht - PFC Neftchi ili FH Hafnarfjordur
Valerenga IF - FC Haka ili Pjunik Erevan
Rabotnički ili Skonto Riga - Lokomotiv Moskva
F91 Dudelange ili NK Zrinjski - Rapid
Dinamo Kijev - Thun
Malmö FF - Maccabi Haifa
Glentoran ili Shelbourne - Steaua
Dinamo Minsk ili Anorthosis - Trabzonspor
HB Torshavn ili FBK Kaunas - Liverpool ili TNS



Post je objavljen 24.06.2005. u 22:57 sati.