Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Redovno, petkom, go-problem, sada već 53. po redu

Ovaj vikend ne putujemo nikuda na turnir. Nema putne žurbe. Vrijeme je za novi go-problem. Pogledajte njegov prikaz na slici posta.
Bijeli natkriljuje poveći prostor kuta i to po drugom i trećem redu. Zna se da su drugi i treći red redovi sigurnosti i prostora po stranici, a kut posebice. Na taj način bi se reklo, ako se dobro ne prouči pozicija, da je bijeli sigurno živ u ovom problemu.
Igrači, koji imaju nešto više znanja i iskustva u gou, mogu vidjeti da tu ima nekih kombinacija kojima se može zadati problema bijelome. Pogleda li se još bolje vidjeti je da ima i više no jedna prijetnja tj. da se radi o nekoliko segmenata, od kojih smo neke već imali u ranijim problemima.
Bijeli ima sigurno oko u kutu, ako odigra na B1 ili C1. Tu je značajna i sloboda na A3, jer ne ide prijetnja na C1.
Da sada previše ne pričam. Vidjeti ćete i sami, ako se uhvatite u koštac s problemom. Rješenje će biti na blogu u ponedjeljak.
Pred nama je vikend, a kod nas, igrača goa amatera, je to vrijeme za natjecanja. U pravilu se naši turniri rade vikendima. Svi mi imamo svojih profesionalnih obveza tijekom tjedna. Tako je to diljem Europe. U Hrvatskoj je redovna aktivnost u Velikoj Gorici. Ukoliko se ne ide na neki od turnira u susjednim zemljama, organizira se turnir u Velikoj Gorici. Sustav velikogoričkih turnira je prilagođen godišnjim dobima. Krenulo je ljeto i kreće niz ljetnih vikend-turnira. Ovu subotu se igra 1. Ljetni turnir Go-kluba Velika Gorica. Na tim turnirima članovi kluba, a i svi koji žele iz drugih mjesta, ako dođu, bruse formu. Ovaj sustav turnira razvijamo još od 2000. godine. Ovaj 1. Ljetni je tako 194. u nizu tih turnira.
A sada par riječi o ovom subotnjem turniru 25. 06. 2005. Igra se prednosnim partijama uz prednosne kamenčiće prema razlici u kategorijama protivnika, umanjenoj za dva kamenčića. Prednosna igra daje mogućnost slabijim igračima protiv jačih, ali onaj -2 ipak štiti i jake. Ipak treba stvoriti neku prednost za znjane i vještinu. Reklo bi se da je ovakav način igre izazovan za oba protivnika. Prednost u tom načinu igre imaju oni koji rade i napreduju, jer njihova snaga je redovno nešto veča od kategorije koju imaju.

Od nedavno smo krenuli s održavanjem sata go-teorije s početkom u 9:30 u istim prostorima gdje je i turnir. Vrlo je to široka materija. Govoriti će se tu o pristupu igri, strategiji, otvaranjima i sistematizaciji kombinacija, ravnoteži suprotnosti kao osnovi igre, analizi konkretnih situacija, i još puno toga. Pored predviđenih tema biti će tu puno spontanih radova. Osnovno je osjetiti bit ove igre, uz razvijanje vještina go-igre.
Dakle, u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj ulici 90 u Velikoj Gorici u subotu 25. 06. 2005. s početkom u 10:30 je 1. Ljetni otvoreni go-turnir Go-kluba Velika Gorica. Vrijeme za rezmišljanje je 30 minuta po igraču uz byoyomi od 15 sekundi za potez. Pristup je slobodan za sve. Dobrodošli su nam i gosti iz drugih gradova i zemalja. Obično se ističu nagrade. Pa evo, nagrada je dobro druženje uz igranje goa. Sat ranije, u 9:30, je sat go-teorije.
bl. Muradenu


Post je objavljen 24.06.2005. u 09:29 sati.