Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Sitne duše slovenske

Dok MonoperajAnka uživa na moru, netko mora za to vrijeme i nofce zaradit :-). Budući da imam njenu dozvolu za podijeliti slijedeći događaj s vama, krenimo redom ...

Radi se o graničnom prijelazu Macelj tj. Gruškovje kako ga zove druga strana. Taj prijelaz su susjedi dugo gradili i konačno su ga dovršili godinu dana nakon ulaska u EU.
Tih godinu dana (koliko su kasnili sa završetkom radova) je prijelaz više sličio na jedan prijelaz u bivšoj Jugi, kojim sam 80ih godina putovao u Bugarsku, nego na ulaz u veliku i sjajnu EU.
Dakle, kamionski kaos posvuda, noćno osvjetljenje nikakvo, rupe po cesti ... sve prema standardima EU, naravno.

I dočekali mi, česti putnici ondje, završetak tog famoznog projekta i mislimo si: "super, sad ćemo napokon prolazit granicu kao ljudi"
ALI (naravno da ima ALI) evo što sam doživio prošlu nedjelju na novom prijelazu putujući s mora u Beč.

Na ulazu u susjednu nam državicu stvorila se kolona vozila, uostalom kao i svaku nedjelju kada mi, gastići putujemo u naša zapadna odredišta.
Otvorena su bila dva ulaza i na blještavim novim semaforima jedan je ulaz imao oznaku EU - CH , a drugi ALL PASSPORTS.
Budući da se stvorila poveća gužva, vozači su logično formirali dvije kolone. Pravi problem je nastao kada su slovenski carinici počeli vraćati sve aute s neodgovarajućim putovnicama iz kolone EU - CH u kolonu ALL.
Ubrzo se stvorio kaos pred ulazom ALL dok je drugi ulaz zjapio prazan - sve prema standardima EU, naravno.

Nadalje, pri kontroli dokumenata gospon carinik uopće mi nije pogledao dokumente nego me nervozno upitao: "ste dolgo čakali?"
Nakon mojeg iznenađenog "molim" izderao se ponovno: "ste dolgo čakali?"
Na moje mrtvo-hladno "ne" samo je odmahnuo da prođem - sve prema standardima EU, naravno.

Prolazeći kroz rampu vidio sam par nesretnika koje su zadržali na prijelazu, vrlo vjerojatno jer su pogrešno odgovorili na ključni odgovor za ulaz u Uniju.
Prošao sam granicu praktički bez ikakve kontrole, sve je trajalo možda pola minute, a zašto gazde treniraju strogoću nije vrijedno daljnje rasprave.

Eto, samo toliko da znate u koji red stati pri idućem ulasku u Uniju.

Pozdrav.
Mr.Perfect

Post je objavljen 22.06.2005. u 16:50 sati.