Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kronotvorije

Marketing

Od ponoći samo na kapaljku!

Desilo se, desilo... plafon je probijen, granica srušena, oboreni svi rekordi...
Ako još ne znate od ponoći cijene crne tekuće stvari o kojoj ste svakodnevno ovisni idu gore... ne, ne govorim o kavi... taj jutarnji, popodnevni, noćni ritual neće nam nitko pokvariti, kavu ćemo i dalje piti.. ali voziti se.. e to je već upitno! Nakon ovog će mnogima past mrak na oči a mnogi od vas mogli bi se čak odlučiti i na neke radikalne poteze poput prodaje vašeg višekotačnog limenog ljubimca... ili biste ga jednostavno mogli ostaviti da skuplja prašinu negdje u garaži! Naime, INA nas je još jednom obradovala i razvukla nam osmijeh od uha do uha, više ili manje kisel, uzrokovan jadom, nemoći i ironijom! Dugo smo čekali i kalkulirali hoće li cijena benzina napokon probiti granicu od 8 kuna, a cijena nafte od 7 kn! Znate kako se kaže, TKO ČEKA, DOČEKA! TRAŽILI STE, DOBILI STE! Od ponoći čekaju vas nove cijene:

Eurodizel - 7,14 kn
Dizel - 6,96 kn
Super 98 - 8,13 kn
Eurosuper 95 - 7,65 kn
Super 95 - 7,50 kn
Super plus 98 - 7,80 kn



Btw. ovi minusi ispred cijena ne znače da će oni vama dat novce kad natankate :-)

Eto, pa se vi sad vozite... i to taman pred turističku sezonu, naplaćat ćemo se dok stignemo do mora... samo gorivo i cijena autoputa neke će koštati više nego cijelokupni boravak na obali... skupo će biti brćkanje u vodi ove sezone! Da ne spominjem i to da će sada naravno i cijene autobusa ići gore.. a mi dolje... u propast!

Znate li razlog poskupljenja?

Službeno priopćenje glasi:

Razlog trenutačnom skoku cijena nafte jesu prijetnje Nigeriji, osmom po redu svjetskom priozvođaču nafte i ključnom dobavljaču nafte za Sjedinjene Države. Naime, SAD, Njemačka i Velika Britanija, zbog terorističkih prijetnji zatvorile su svoje konzulate u Nigeriji, što je uzdrmalo tržište nafte.



Baš me zanima kaj bi tek bilo da su zaprijetili nekom od prvih 7 proizvođača nafte!

Još jedna bizarnost koju nikako ne mogu shvatiti... naime, uvijek kada cijene goriva odu gore u nebesa, naši dobri ljudi iz INE pravdaju to porastom cijena nafte na AMERIČKOM TRŽIŠTU! Ne znam tko je tu lud, ali koliko sam je upućen INA naftu uvozi iz RUSIJE! Haaaaalooooooooo.... RUSIJE, ne Amerike! I zašto kada cijena sirove nafte na Američkom tržištu padne, ne padaju cijene na Hrvatskim benzinskim postajama? Izgleda zato jer se u tom slučaju okrećemo ruskom tržištu gdje cijena sirove nafte u tom trenutku ne pada! Ha, dobra taktika!

To se na ininim službenim stranicama ne spominje, tamo nećete naći informaciju čiju naftu piju vaši ljubimci. Ali piše da osim domaće nafte, INA također sudjeluje, tj. ima koncesiju za istraživanja i proizvodnju u Angoli, Egiptu i Siriji... gdje opet ne vidim neku poveznicu s Nigerijom, a još manje Amerikom!

Na njihovim stranicama piše još nešto. Piše definicija njihove misije.. citiram:

Misija

INA je vertikalno integrirana naftna korporacija, utjecajan sudionik na tržištu nafte, derivata i plina u Hrvatskoj i susjednim zemljama, koja je stalnim unapređenjem poslovanja i kvalitete proizvoda i usluga, usmjerena na stvaranje veće vrijednosti.



Meni se ipak čini da su najviše, a možda čak i jedino orijentirani na ovo kaj su stavili na kraj... STVARANJE VEĆE VRIJEDNOSTI! Pravi alkemičari ti naši biznismeni... iz ničega stvori zlato, crno ili koje druge boje, nije bitno!

I tako su danas dinosauri postali najcjenjeniji do sada... a crno zlato sve zlatnije... eto toliko blješti, toliko me bode u oči da ne mogu gledat!

Ma nek ide sve kvragu, najbolje da sve skupa u cijelosti, do kraja prodaju mađarskom Molu, da stave odmah cijenu bar 12 kuna pa da nam daju par godina mira... a ne ovako.. svaki dan lipu skuplje... a lipa po lipa i eto ti kune po litri u 3 mj!

Uzmimo da imate rezervoar od 70 l, ne računajući rezervu, da ste ga ispraznili jer vam je zadnjih dana jednostavno bilo muka pri samoj pomisli na benzinsku postaju, i da vozite dizel kojem želite sve najbolje pa mu tankate ovo gorivo sa prefiksom Euro (što god to značilo, možda znači i konačni cilj – euro po litri)! Dođete na benzinsku, i odlučite ga natankati do kraja jer se želite što rjeđe vraćati na poprište događaja, a sve iz straha da se baš u trenutku dok ste vi tamo ne pojavi neki ravoltirani građanin „srednje klase“ koji je čvrsto odlučio da tome treba stati na kraj i, ocijenivši je najučinkovitijom za dokazivanje svog stava, izabrao metodu talibanskih boraca za pravdu! Natočite tih 70 litara i morate se oprostiti sa svih 499,80 kn! Naravno da će to potrajati dok se sa svakom posebno raziđete.. ipak ih ima podosta, a nije isključeno i da padne koja suza! No nije vam za zamjeriti, ipak ste ispustili i podosta krvi dok ste se izborili da ih pridobite na svoju stranu, u svoj džep! Naravno, dat ćete novčanicu od 500 ćuna a i s onih 20 lp ste se vjerojatno isto tako oprostili, zar ne?


Post je objavljen 20.06.2005. u 21:08 sati.