Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Danilo Kis

Izmedju poetike i politike
Medjunarodni skup o Kišu



Traumatizovan biografijom, opterećen istorijom, zgađen nad politikom, Kiš piše u samoodbrani, u iznuđenom gestu, spajajući u sebi iskustvo i Sartra i Borhesa - dakle, pisca u politici i pisca iznad politike, istakao je juče Mihajlo Pantić u nastavku dvodnevnog međunarodnog skupa pisaca koji se povodom 70. godišnjice rođenja Danila Kiša održava u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju. "Kiš zna da pisac modernih vremena ne može da bude moralno indiferentan pa ni neopredeljen, ali i da književnost nije sredstvo političke propagande te, kao Borhes, raskrinkava i relativizuje politiku", rekao je Pantić. Albanski pisac, zabranjivan i zatvaran tokom poslednjih decenija staljinističke tiranije, Fatos Lubonja skicirao je kompromis koji "tolerisana" literatura stvara metaforama umesto istinom, zarad preživljavanja. "Preživljavanje uvek podrazumeva i kolaboraciju. Tu se, pored metafore, odnosno dvostrukog jezika, stvara i dvostruki život, i takva književnost nosi odgovornost za nedostatak katarze, nedostatak pravednosti, konačno za nekažnjivost", ocenio je Lubonja i dodao da se Kiš svrstao među one koji su radije ćutali ukoliko nisu mogli da izgovore istinu. Aleksandar Hemon, književnik iz Sarajeva koji već duže vreme živi i radi u Americi, istakao je da Kiša smatra svojim učiteljem koji je prolazio kroz slične probleme suprotstavljen kolektivu, ideološkom ili nacionalnom, kao suvereni pojedinac. Hemon se osvrnuo i na nedavno objavljenu knjigu Nebojše Vasovića "Lažni car Šćepan Kiš" kao na naručeni pamflet čiji je osnovni problem u tome što "ne može da poveruje da Kiš ne služi naciji", te što je nezamislivo da neko može imati individualnu poetsku i političku poziciju, gde su vrednosti pojedinačnog ljudskog života apsolutne. "Jedino što me iznenađuje jeste što se napad, kao Vasovićev, nije desio ranije jer je Kiš, u takvom vladajućem diskursu, idealna meta", rekao je Hemon. U nastavku skupa o Kišovoj poetici i politici govorili su i Zoran Đerić, Muharem Bazdulj i Vladimir Arsenijević.

M. Jovanović

>> Danas, 17.6.2005.

Povodom sedamdesete godišnjice rođenja Danila Kiša, u beogradskom CZKD održava se međunarodni skup na kom o Kišovoj poetici i politici govore pisci mlađe i srednje generacije, autori na koje je Danilo Kiš presudno uticao svojim stilom, a najčešće stavom. Prepodnevni deo skupa juče je obeležilo izlaganje poznatih poljskih književnika i saradnika varšavskog lista Gazeta viborča, Andžeja Stasjuka i Kšištofa Varge. "Za mene je Kiš bio otkrovenje, onakvo kakvih u životu ima svega nekoliko", objasnio je Varga ukazujući da su, osim "Časa anatomije", sva Kišova dela već duže vreme dostupna na poljskom jeziku - mada je i dalje reč o piscu za uži krug čitalaca. "Ovde slušam o Kišu kao o vrlo značajnom, vrlo čitanom piscu, ali da je zaista čitan da li bi bilo ove izložbe o Srebrenici (aktuelna postavka u Paviljonu ‘Veljković’, prim. aut), da li bi uopšte bilo zločina u Srebrenici i ratova u bivšoj Jugoslaviji?" zapitao je Varga, i dodao "da li su ona dva pisca koja su se srela na brdu iznad spaljenog Sarajeva, Karadžić i Limonov, da li su čitali Kiša?"
Pisac Igor Štiks, po sopstvenim rečima najpre u prisilnom izgnanstvu (devedesetih izbegao iz BIH u Hrvatsku) zahvaljujući Kišovim knjigama i Desetom pariskom arondismanu otkriva i ono džojsovsko, dobrovoljno progonstvo, nepripadanje. "Prijateljima u Parizu poklanjam Kišove knjige, kao odgovor na pitanje odakle sam", ističe Štiks i navodi najznačajniju pouku Kiša-učitelja: "Odgovornost pisaca će se meriti odnosom prema logorima, rekao je. Za nas danas, nakon ratova koje Kiš nije doživeo, ta se odgovornost meri odnosom prema Srebrenici i drugim pokoljima, opsadama i razaranjima gradova, bombardovanjima kolona izbeglica..."
O Kišu su juče govorili i sarajevski pisac Nenad Veličković kao i Laslo Blašković (Novi Sad), dok je sinoćni program bio rezervisan za promociju i razgovor o delima samih učesnika skupa.
Okrugli sto danas se nastavlja razgovorom u kom učestvuju Zoran Đerić, Muharem Bazdulj, Aleksandar Hemon, Vladimir Bacunov, Fatos Lubonja i Mihajlo Pantić. Međunarodni skup povodom godišnjice Kišovog rođenja održava se uz podršku Ministarstva za kulturu, gradskog Sekretarijata za kulturu, Fonda za otvoreno društvo Srbije i Ambasade Republike Poljske u Beogradu.

M. Jovanović

>>Seecult.org, 15.06.2005.

BEOGRAD, 14. juna (SEEcult.org) - Medjunarodni skup pisaca “Danilo Kis (1935-2005), Izmedju poetike i politike” bice odrzan od 15. do 17. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu.
Medju ucesnicima skupa su Vladimir Arsenijevic, Vladimir Bacunov, Muharem Bazdulj, Laslo Blaskovic, Balsa Brkovic, Zoran Djeric, Milan Djordjevic, Alaksandar Hemon, Fatos Lubonja, Mihajlo Pantic, Andzej Stasiuk, Igor Stiks, Ksistof Varga i Nenad Velickovic, najavio je CZKD.
Okrugli sto pisaca bice odrzan 16. i 17. juna od deset do 14 sati, a u vecernjim satima bice odrzane knjizevne veceri ucesnika skupa, predstavljanje knjiga i razgovori sa gostima, uz video projekcije.





Post je objavljen 20.06.2005. u 16:01 sati.