Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Županija neće bankrotirati!

ČELNI LJUDI FEDERALNE VLADE, PREMIJER AHMED HADŽIPAŠIĆI DOPREMIJER DRAGAN VRANKIĆ POSJETILI LIVNO

Hadžipašić i Vrankić su istaknuli kako u idućem razdoblju očekuju potpuno ostvarenje planiranih proračunskih prihoda, a sa stanovišta ostvarenja prihoda prvi godišnji kvartal i inače je najlošiji
LIVNO - Nedovoljni ekonomski rast, manjak investicija, velika nezaposlenost, te osobito veliki broj povratnika osnovne su značajke trenutnog stanja u Hercegbosanskoj županiji. Jedna od posljedica takvog stanja je i desetpostotni manjak u županijskom proračunu u prva četiri mjeseca ove godine.No ima li se u vidu još katastrofalnija financijska situacija u nekoliko općina ove županije, pogotovo onih povratničkih: u Kupresu, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru, ovoj županiji, pribojavaju se mnogi, mogao bi uskoro uslijediti i potpuni bankrot.
Međutim, federalni premijer Ahmed Hadžipašić, koji je zajedno s dopremijerom Draganom Vrankićem i još dvoje ministara posjetio Livno, mišljenja je kako do toga ipak neće doći. On, naime, u idućem razdoblju očekuje potpuno ostvarenje planiranih proračunskih prihoda.
Hadžipašić je podsjetio kako je sa stanovišta ostvarenja prihoda prvi godišnji kvartal, inače, najlošiji. Svoj optimizam glede poboljšanja proračunskih prihoda izrazio je i dopredsjednik federalne vlade Dragan Vrankić. Inače, za krajnje nezavidnu financijsku situaciju u Hercegbosanskoj županiji najviše optužbi se upućuje na adresu federalne Porezne uprave. No, ni Dragan Vrankić nije u potpunosti zadovoljan njezinim radom, ali pri tome upozorava i na ono s čime se u ovom tranzicijskom razdoblju suočava ta ista Porezna uprava. Riječ je o osipanju kadrova, odnosno njihovu odlasku u Upravu za neizravno oporezivanje.Vrankić je izrazio da će i taj problem uskoro biti riješen, te da nema razloga za preveliku zabrinutost. Što više, za Vrankića je ohrabrujuće to što reformski proces fiskalnog sustava napreduje u BiH. Interesantno, za razliku od nekih drugih skupova, na ovom susretu s predstavnicima federalne vlade nije bilo pritužbi na račun loše komunikacije između predstavnika povratničkih općina i županijske vlade. To nam je potvrdio i sam Ahmet Hadžipašić.
Govoreći o tim općinama, on je kazao kako bi se i sami predstavnici vlasti tih općina trebali u suradnji s predstavnicima županijske vlasti ipak više angažirati na pronalasku onih rješenja i projekata koji bi se uz potporu federalne vlade mogli realizirati na tim prostorima.
Frano MIOČ

Post je objavljen 19.06.2005. u 22:38 sati.