Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Nadomak Livnu 11. - srpska županija

Nezadovoljstvo Srba iz Drvara, Grahova i Glamoča

Predstavnici udruženja Srba povratnika u općinama Drvar, Glamoč i Grahovo posljednjih dana najavili su intenziviranje ideje iz prošle godine o teritorijalnom i administrativnom izdvajanju tih općina iz sastava Hercegbosanske županije. Oni traže formiranje zasebnog distrikta koje bi činile te tri općine, formiranje nove županije ili pak pripajanje te tri općine u sastav Republike Srpske. Nezadovoljni su zbog diskriminacijskog odnosa hrvatskih županijskih vlasti prema tim općinama.
Početkom prošle godine Udruženje povratnika Unac organiziralo je potpisivanje peticije za izdvajanje općine Drvar iz HBŽ-a, a potporu su dobili i iz Grahova i Glamoča. Razlog potpisivanja peticije je njihov loš položaj zbog toga što županijska vlast nije provela ustavne promjene kako bi Srbi bili konstitutivan narod. Također, optužili su vlast i za nelegalnu privatizaciju državnih tvrtki kojom je Srbima onemogućeno pravo na rad, mirovinu, zdravstveno i socijalno osiguranje. Njihovi zahtjevi odnose se i na reviziju provedene privatizacije, upošljavanje povratnika, hitnu zaštitu prirodnih resursa i zabranu eksploatacije prirodnih bogatstava.
Na područje tih općina dosad se vratilo nešto više od pola prijeratnih stanovnika srpske nacionalnosti. Oni optužuju i međunarodnu zajednicu koja, kako kažu, "nije spriječila okupatore da pljačkaju i haraju tim područjima", pri čemu se misli na Hrvate koji su se na ta područja 1995. doselili iz središnje Bosne. Karakteristično je da su načelnici tih općina iz reda srpske nacionalnosti, i da oni ne dozvoljavaju Agenciji za privatizaciju HBŽ-a uvid u posjedovne listove.
Također se na isti način postupa i prema fizičkim osobama koje od Općine traže izvode koji su neophodni u procesu privatizacije. Načelnici ovakav stav pravdaju izgovorom da nadležna Agencija za privatizaciju nezakonito provodi postupak privatizacije u tim općinama i da, na taj način, odbijanjem, nastoje zaštiti tvrtke od nezakonitih postupaka.
( VL )

Post je objavljen 19.06.2005. u 22:33 sati.