Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvrlee

Marketing

Alkohol...da ili ne?

Neki dan sam bila sa frendom na cugi. Bilo je to u popodnevnim satima radnog dana. Kako sam već popila par kavi nisam znala šta naručiti. Sokove mi se ne da piti u abnormalnim količinama, pa nisam imala previše izbora i odlučila sam se za votku sa biter lemonom. Ovo sad zvuči kao da sam vodila tešku bitku prilikom te odluke, ma koga ja zavaravam, naravno da nisam.
Priznajem, nekad mi je tako gušt sisti s frendovima na ćakulu i to u popodnevnim satima i popiti cugu-dvije.
Šta ima loše u tome?
Ništa...
Tako barem ja mislim, ali ne i konobari koji se redovito stiltaju kad tako naručim cugu u 6 popodne.
Zašto?
Nemam pojma šta im je to toliko čudno.
Ok je kad muškarci piju po cijele dane pivu, a kad žena naruči žesticu i to ne solo nego sa sokom, onda se taj tren trznu i kažu: ¨Oprostite nisam dobro čuo¨ ili mi upute pogled sa ogromnim upitnikom iznad glave.
Eto još jedna razlika u nizu, između žena i muškaraca.
Na stranu ti muško-ženski odnosi, alkohol je danas očito ozbiljan problem u Hrvatskoj. Nisam nikad išla za tim, ali danas sam nešto prčkala po netu pa sad baratam sa korisnim informacijama.

U Hrvatskoj ima oko 250.000 alkoholičara i oko jedan milijun osoba koje imaju probleme zbog neumjerenog pijenja.
Svaki četvrti građanin Hrvatske pati od posljedica alkohola.
Faktori koji utječu na stvaranje alkoholizma su: naslijeđe, psihička konstitucija i socijalno okružje, te manja otpornost na tenzije, frustracije, patnje, neizvjesnost i sl.
Alkoholičari brzo gube moralne norme, otupljuju, bezvoljni su ali i često agresivni, egocentrični i imaju probleme sa pamćenjem ( kako bi mi rekli - black out).
Zbog nesklada između libida (želje) i slabe potencije, postaju agresivni i slabi seksualni partneri, postaju skloni pedofiliji, homoseksualnim aberacijama, ekshibicionizmu…
Više nego kod ostalih ovisnosti događaju se fizički obračuni u porodici, maltretiranja, batine, agresivni alkoholičar velika je opasnost za djecu, supružnika i ostale članove obitelji
Nivo alkohola u krvi od 0,5 do 1,5 promila (pripito stanje) izaziva poremećaj i depresiju inhibitornih (kočećih) centara u mozgu.
Od 1,5 do 2,5 promila (pijano stanje) prava je alkoholna intoksikacija, a do 3,5 posto dominiraju narkotički učinci.
Kod 4 promila nastupa koma, gubitak svijesti i potpuna arefleksija koja može završiti kobno.
Prema sadržaju etanola alkoholna pića se dijele na: slaba (pivo, vino), srednje jaka (vermut, amaro, likeri) i jaka (rakija, brendi, viski, VOTKA, konjak)

Pamet u glavu, pazite koliko pijete (?) i ne pijte (puno) kad vozite!!!


Post je objavljen 19.06.2005. u 22:28 sati.