Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Stupovi islama

Pleme Quraishi

Ovo je post od petka, koji iz nekog razloga nije uspjeo biti objavljen. Izgleda da su moji problemi s ulaskom u blog editor proslost, pa dolazi i post s jednim danom zakasnjenja.

Jucerasnji dan sam provela dosta burno, nakon sto sam gotovo cijeli dan radila, navecer sam obilazila partye. Rezultat su neprospavana noc i nova poznanstva. Makar sad izgleda kao da sam tulumarila do zore, nisam. Nakon sto sam dosla kuci, doduse u sitne sate, jos sam dva sata radila na dokumentu koji je trebao biti gotov do jutros. Osim sto je doslo do osnivanja balkanske mafije, ciji su clanovi za sada jedna Bosanka, jedan Makedonac i dvoje Hrvata (ubrajamo i izbjeglicu u Munchenu), upoznala sam i ponosnog pripadnika plemena Quraishi. Quraishi je trgovacko pleme iz Mecce u Saudijskoj Arabiji, sto pokazuje i zanimanje naseg Al-Quraishia, koji je brand manager Milupe (adaptirano mlijeko za dojencad koje bi trebalo koristiti manje od 5% dojencadi, jer je nedostatak mlijeka kod zena IZNIMNO rijetka pojava). Njihove gore list je i prorok Mohammed, o kojem smo vec pisali, sto je Al-Quraishi vise nego ponosno naglasio, bez obzira sto je isto pleme pokusalo ubiti Mohammeda nakon sto je on poceo siriti islam kao vjeru u jednoga boga Allaha. Sama rijec islam znaci podcinjenost, i musliman je onaj koji se podcini bozjoj volji. Muslimani moraju ciniti pet sredisnjih stvari vjere:

Shahadah – vjera u jednoga boga Allaha i Mohammeda kao njegovog proroka
Salat – pet molitvi dnevno, u zoru, podne, poslije podne, pri zalasku sunca i u sumrak
Zakat – davanje dijela prihoda siromasnima
Sawm – post od zore do sumraka za vrijeme Ramadana
Haj – hodocasce u Meccu na odredjene dane prva dva tjedna mjeseca Dhul Hijja.

Kada je vrijeme molitve sa svih dzamija se cuje azan, zov na molitvu. U Dubaiu postoji jedna dzamija otprilike svakih sto metara, kako bi se muslimani mogli moliti gdje god se zatekli. Doduse, oni ce ako nema dzamije u blizini klanjati bilo gdje, samo je bitno da se okrenu prema Kaabi, koja se nalazi u centru glavne dzamije u Mecci. U nasem susjedstvu postoji samo jedna dzamija na nekoliko kvadratnih kilometara, koja se nalazi bas iza nase kuce. Navikli smo mi na azan, vise ni ne primjetimo vikanje mujezina, ali ono sto redovito primjetimo negdje u zoru je susjedov zivcani pas, koji nakon sto mujezin otpjeva svoje jos jedno pola sata laje. On ne laje za vrijeme zvanja iz postovanja prema mujezinu, vec TOCNO nakon njega. Jedno zvanje traje oko pet minuta, jer se pojedina recenica ponovi nekoliko puta. Vjerojatno provodi u djelo dio jutarnjeg azana, As-salaatu khayrun min al nawn, sto znaci bolje je moliti nego spavati. Nakon jutarnjeg zvanja muslimani imaju sat vremena i dvadeset minuta da se pomole. Nakon azana u toku dana imaju pola sata, a zivcani pas vjerojatno misli da im se ujutro radi o glavi i laje ko lud. Da i njih i nas probudi, za svaki slucaj.
Za kraj, rijeci azana u zoru:

Allah-u-akbar
Ashhadu an la illallah ha-illaah
Asshadu anna muhammadan rasuulu-ilaah
Hayya ala as-salaah
Hayya ala al-falaah
As-salaatu khayrun min al nawn
Laa ilaah illa allah



Post je objavljen 18.06.2005. u 19:30 sati.