Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stanisaj

Marketing

Radovan III ponovo.....

Veliki događaj u Ateljeu 212 za kraj sezone


Radovan III ponovo ..............

Posle dvadeset godina od poslednjeg igranja kultne predstave Ateljea 212 - "Radovan Treći" u izvođenju Zorana Radmilovića, 5. jula na Velikoj sceni Ateljea, ponovo je zakazana premijera jednog od najboljih komada Dušana Kovačevića, ovaj put u režiji i izvođenju Branimira Brstine. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare tim povodom u Ateljeu, upravnik Svetozar Cvetković najavio je ovu premijeru za kraj sezone kao veliki događaj koji je omaž Zoranu Radmiloviću i sećenje na ono što je prethodilo dolasku Cvetkovićeve generacije u Atelje. Zoran Radmilović je umro 21. jula i predstava će se do tog dana igrati svake večeri, osim 13. "Sve u vezi sa ovom predstavom je kao avion pun istorije i legende i mi taj teret treba da ponesemo i da poletimao", rekao je Brstina, dodavši da ovaj komad fali na svakoj našoj sceni jer je u pitanju tekst vredan sam po sebi koji, iako ga je Dušan Kovačević "skrojio" kao dvadeset šestogodišnjak, stoji i danas.
U susret jubileju
Iako je govorio da više neće biti upravnik, Svetozar Cvetković ostao je na toj funkciji u Ateljeu, jer je, kako je rekao, zajedno sa UO pozorišta, ljudima iz kuće i Skupštinom grada, a u susret pedesetogodišnjici Ateljea, najznačajnijeg novog pozorišta u ovoj zemlji, smatrao, budući i sam u njemu 25 godina, da u obeležavanju tog jubileja treba da učestvuje ekipa koja o ovom pozorištu najviše zna.
On će se ovaj put igrati u celini, za razliku od Radmilovićevog "Radovana" u kome jedna trećina teksta nije bila u predstavi. U ovoj, integralnoj verziji, tako postoji i lik pokojnog Vasilija u tumačenju Miodraga Krstovića, a razlika je i u tome što se predstava zasniva na čitavom ansamblu. Na pitanje šta sa neminovnim poređenjima, Cvetković i Brstina, odgovorili su da su na to i računali i da je podatak kao što je 200.000 prodatih DVD sa kultnom predstavom, za njih provokacija i izazov. Svoj posao reditelja na ovom projektu Brstina je objasnio rekavši da institucija reditelja stalno zaposlenog u pozorištu više ne postoji, a ideja je bila da ceo "paket" bude iz "kuće", i on je poželeo da bude vođa ekspedicije i omogući veliki pozorišni događaj, a da li će se on i ostvariti, ostaje da se vidi.
Da je duhu Zorana Radmilovića bilo strano da od ove predstave napravi nešto nedodirljivo i da bi on pozdravio ovaj poduhvat, rekla je i Anita Mančić u ulozi Rumenke, a sa tim se složila i Gorica Popović u ulozi njene i Radovanove ćerke Katice, kao i ostatak ansambla: Branislav Zeremski, Feđa Stojanović, Dragana Đukić i Nebojša Ilić. Scenograf je Darko Nedeljković, kostimograf Zora Mojsilović, a kompozitor Vlada Pejković. Karte za predstavu su već u pretprodaji na blagajni Ateljea, u Bilet servisu i Klubu ljubitelja pozorišta.

Post je objavljen 18.06.2005. u 12:49 sati.