Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Klijentelizam i nepotizam u Hrvata


Nino Žganec i rođaka njegove prve žene Jelena Brajša (photo: Stipan Bunjevac, Glas Koncila)


Dr. Žganec je također odbacio špekulacije da je on zabašurivao cijeli »slučaj« zbog svojih obiteljskih veza s Jelenom Brajšom, nazvavši ih klevetom i najavivši tužbu protiv novinara koji su to pisali. Istaknuo je kako je upravo on vodio inspekcijski nadzor u domu (Brezovica) i bio na čelu povjerenstva koje je utvrdilo neke nepravilnosti u odgoju štićenika.

Sve to, dakako, nije razlog da se ravnateljici Caritasa zagrebačke nadbiskupije (Jeleni Brajši) ne oda priznanje za veliki humanitarni rad i uspjehe na tom području. Pozvao je također sve koji su čuli ili znaju za bilo kakve konkretne slučajeve i u drugim domovima o zlostavljanju djece da to prijave mjerodavnima kako bi se oni istražili.

Glas Koncila, broj: 19 (1611), 8. 5. 2005.


Ovako je zborio dr. Nino Žganec prije nego je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podignuo kaznene prijave i zatražio odgovornost zbog seksualnog zlostavljanja u Caritasovu domu Brezovica i zataškavanja (zabašurivanja) slučaja.

Ne znam je li Žganec najavio tužbe protiv novinara zbog napisa da je u srodstvu s Jelenom Brajšom ili zbog toga što su ga prozivali da je odgovoran za zabašurivanje?

Naime, dobio sam potvrdu iz njegovog ministarstva da je istina kako je u srodstvu s Brajšom. Njegova prva žena je Brajšina nećaka.

Bajić je zatražio ispitivanje i njegove odgovornosti zbog zabašurivanja slučaja, što će dobro doći onima koje je, ako je, tužio.

Naše institucije izgleda počivaju na klijentelizmu i nepotizmu, ostavimo li po strani druge oblike korupcije, i zato je teško očekivati da ozbiljne nepravde kroz njih budu ispravljene.

Za bivšu koalicijsku vlast bio je karakterističan klijentelizam. U tome su osobito prednjačili Budišini HSLS-ovci. Najvažnije im je bilo zaposliti sve svoje stranačke prijatelje u državne institucije i firme.

I nepotizam Brajša - Žganec datira iz te vlasti.

Suspenzija Ana Marije Lončarić, zamjenice županijskog državnog odvjetnika zbog slučaja Brezovica podsjetilo me na slučaj Veselina Marinova i čisti sukob interesa u kom se ona našla sa svojim mužem Damirom Lončarićem.

Prije nego je ubijen, negdje 2000. protiv Veselina Marinova vodio se postupak za ekstradikciju koji je zatražila Bugarska zbog sumnji da je u svojoj bivšoj domovini ubio ljubavnicu.

Marinovljevi branitelji tražili su da ga se ne izruči jer je imao hrvatsko državljanstvo i jer je bio suradnik HIS-a. Ta služba koju je vodio Damir Lončarić posvjedočila je o Marinovljevom suradničkom odnosu.

Sud je odlučio da Veselin Marinov ne bude izručen. Nije mi poznato je li tužiteljica Ana Marija Lončarić uložila žalbu višem sudu?

A mogla je recimo primijetiti da po tadašnjim podzakonskim aktima HIS nije smio u suradnički odnos uzeti hrvatskog državljanina.
HIS ili današnja OA-a je tzv vanjska služba i ona smije vrbovati samo strane državljane, a POA to smije činiti samo sa domaćima.

Čini se da vladavina Ive Sanadera samo još osnažuje nepotizam. Brat legendarnog HDZ-ovca Nadana Vidoševića Tomislav bit će imenovan za veleposlanika u Rimu.

Premijerov brat Ante župan je splitsko-dalmatinski...
(Ispravak krivog navoda: Nije. Ž.P. 23. 06. 2005.)

Ali da mu ne bi netko prigovorio da pretjeruje s protežiranjem nepotizma, Ivo Sanader je navodno, nedavno odbio uslišiti molbu Joška Podbevšeka da Veselko Grubišić u OA-u zaposli djevojku bivšeg šefa POA-e.

Ajd, barem nešto!


Post je objavljen 18.06.2005. u 11:29 sati.