Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hero

Marketing

COUSCOUS

Eto, da ne bi žuto mislila kako spremam teroristički napad na Cibonin toranj ili Zagrepčanku, odlučila sam vam napisati jedan recept. Unaprijed vas upozoravam da sam možda teroristica, a možda i nisam! Možda je moj cilj potrovati sve dobre duše sa naoko simpatičnim receptom... To jednostavno nikako ne možete znati! I zahvalite žuto na stvaranju paranoje! ;)
Ako ste spremni povjerovati žuto, te ako ste skloni vjerovati kojekakvim zavjerama, nikako nemojte isprobati slijedeću salatu.

Daklem, da prijeđemo na Couscous. Za one koji ne znaju, Couscous je glavna namirnica u zemljama sjeverne Afrike. A budući mi Hrvati padamo na kojekakva sranja iz drugih krajeva Svijeta jer vjerujemo da se čak i u Africi bolje jede nego kod nas (koja ironija!), donijeli smo tu delikatesu i u ove prostore i nabili joj cijenu kao da se u najmanju ruku radi o nekoj biljčici koja raste samo na 2 kvadratna metra u jednoj tropskoj džungli, a na sve to cvjeta i raste jednom u 10 godina!
A (opet, koje li ironije!) radi se o proizvodu koji se dobiva iz (zamislite!) tvrde pšenice (!!!). No, može se proizvoditi i iz kukuruza ili sijerka.

Digresija: da ne bi puno razbijali glavu o tome da li Hero sere, Hero je položila ispit Kemija i tehnologija žitarica na kojem je naučila nešto i o ovom uzvišenom proizvodu. Nije neka referenca, ali eto...

Ajmo dalje.

Ako vam se ne čita o samoj tehnologiji proizvodnje, slobodno preskočite ovaj odlomak.
Tvrdu pšenicu karakterizira visoki udio kvalitetnih proteina za izradu mlinskih i pekarskih proizvoda. Pšenica se melje do određene veličine čestica (veličine čestica griza) i miješa se s vodom, što uzrokuje aglomeraciju (sljepljivanje) čestica griza koje se tada mogu fino oblikovati. Tako oblikovane čestice se pare i suše, te se razvrstavaju po veličini. Sušenje je ovdje naročito bitna operacija, jer omogućava dugotrajno skladištenje i produžuje trajnost proizvoda.

Evo, ovo je bilo malo o samoj tehnologiji. A sad priča o salati i obećani recept.

Danas sam bila kod sestrične na ručku. Dogovorile smo se da ja dođem do nje i da zajedno složimo kakvu finu njupicu. Ona je vegetarijanka, tako da sam se kod nje uvijek naviknula probati nešto novo od zelenjave i zrnja. Ovaj put je to bio Couscous.
Ovaj recept je stvarno piece of cake!
Treba vam (za 4 osobe):
Couscous, 250 g
rajčica, komad 1
obična sirova paprika, komad 1
(ne kiseli) krastavac, komad 1
(ne kiselo) zelje, četvrt glavice
luk, pola glavice
limun, komad 1 ili ocat (balsamico), žličice komada 4
ulje (kakvo god imate), žličice komada 4
sol (prema želji i potrebi), mi smo stavile 2 žličice
voda, 300 mL

Svo povrće sitno nasjeckati i izmiješati u zdjeli, dodati Couscous, promiješati, dodati sol, ulje i limun ili ocat, zaliti vodom, promiješati i staviti u frižider na 45 minuta! Papati hladno!

A vi mislili da je neka velika nauka, ha? ;)

Naravno, sebi sam napravila i meseko uz to, jer ja sam mesopapač i toga se nebum odrekla, ali kao prilog, Couscous je zakon!

A vi si mislite hoćete li probati ili ne. Jer, tko zna...


Post je objavljen 17.06.2005. u 23:04 sati.