Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Zdenko Ropac i Mladen Bajić

Zdenko Ropac, svjedok ratnih zločina u Gospiću 1991., osoba koja je s Milanom Levarom koncem 1997. dala iskaz haškim istražiteljima u Haagu, zbog ozbiljnih prijetlji smrću i sustavnog proganjanja od strane vlasti napustio je Hrvatsku 1998., a utočište i putovnicu pružila mu je Njemačka.

Riječka sutkinja Ika Šarić i državni odvjetnik Doris Hrast uzeli su njegovo svjedočenje u sklopu suđenja gospićkoj skupini u Njemačkoj u nazočnosti predstavnika tamošnjih vlasti.

Pred skoro dva mjeseca Ropac je preko zagrebačkog odvjetnika Luke Šuška podnio Državnom odvjetništvu RH Prijedlog za mirnim rješenjem spora u kom traži naknadu štete zbog sustavnog progona hrvatskih vlasti kojem je bio izložen od konca 1991. kada je u Uredu za zaštitu ustavnog poretka, zajedno sa Zdenkom Bandom svjedočio o zločinima koje su počinili Tihomir Orešković, Mirko Norac, Stjepan Grandić...

Ropac je u Njemačkoj sedam godina živio u svojevrsnom kućnom pritvoru pod zaštitom BND-a.

Nije radio. Dobivao je samo mjesečnu pomoć od njemačke države kojom je plaćao komunalne račune i prehranjivao se.

Dvoji, bi li bolje prošao da je počinio zločin, a ne svjedočio o njemu.
Da je počinio zločin, danas bi imao vojnu mirovinu, vjerojatno i neki čin, osiguranu egzistenciju nakon izlaska iz zatvora. Eto, zar neće Stjepan Grandić osuđen za sudjelovanje u ubojstvu najmanje 22 ljudi, pomilovanjem Predsjednika Stjepana Mesića provesti manje vremena u zatvoru nego što ga je on proveo u njemačkom kućnom pritvoru u koji se sklonio da ga ne zadesi sudbina Milana Levara.

Grandić će po izlasku iz zatvora koristi vojnu mirovinu i sve druge privilegije koje je stekao nakon počinjenog zločina, a on Zdenko Ropac, razorenog braka, i dalje bi trebao živjeti u 30-ak kvadrata neke mračne rupe i dalje strahujući hoće li ga zadesiti metak ili bomba iz Gospića.

Kako kaže Ropac, a potvrđuje njegov odvjetnik Luka Šušak, Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić još se nije očitovao o njihovom zahjtevu za nakadom štete, iako su mu podneseni dokazi i predloženi svjedoci, koji će bude li došlo do suda, ponovo sudski otvoriti pandorinu kutiju gospićkih strahota.

U jednom od tih dokaza, Operativnom izvješću (OA "Velebit II")djelatnika Krim policije iz Zagreba Stipe Novakovića navodi se razgovor s Ivicom Rožićem Rokom koji kaže da je:

Također je razmišljao da sruši Ropcovu kuću u Karlobagu, ali je odustao, pa je počeo razmišljati kako bi ga ubio. Odlazio je u Karlobag i izviđao teren, te tražio pogodnu lokaciju odakle bi mogao imati pregled dvorišta Ropcove kuće, kako bi ga mogao gađati snajperom kada iziđe iz kuće.Faksimil Izvješća policajca Stipe Novakovića o razgovoru s Ivicom Rožićem RokomPost je objavljen 17.06.2005. u 12:02 sati.