Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harpplayer

Marketing

Iz kojega dura kupiti harmoniku ?

Tonalitet harmonike u odnosu na tonalitet pjesme uvelike ovisi o vrsti glazbe i poziciji u kojoj svirate tako da se prije kupovine trebate odlučiti koju vrstu glazbe bi htjeli svirati. Pozicija sviranja ima nekoliko i svaka je specifična po načinu sviranja i zvuku koji daje harmonici. Dvije najčešće pozicije koje se koriste pri sviranju su 1. ili Straight i 2. ili Crossed.

Prva pozicija odnosi se na sviranje pjesme koja je istog tonaliteta kao i harmonika. Osnovna oktava i tonovi na izdah su baza ove pozicije i najviše odgovaraju za folk, country-western i sl. glazbu.

Druga pozicija tzv. Cross Harp je prvenstveno namjenjena za blues, boogie, rock'n'roll i sl. a svira se većinom na harmonijskoj oktavi bazirana na tonove na udah. Kod nabavke harmonike za sviranje u 2. poziciji treba obratiti pažnju na tonalitet pjesme koji je za 4 tona pomjeren od tonaliteta harmonike. Npr. ako je pjesma iz G dura onda računate, G; A, H, C, dakle trebate uzeti harmoniku iz C ili npr. pjesma je iz A pa računate, A, H, C, D, dakle iz D, itd.

Double Crossed je 3. pozicija koja se odnosi se na sviranje molskih ljestvica a o ovoj i nekim drugim pozicijama nešto više drugom prilikom.

U tablici dolje prikazani su tonaliteti harmonike u odnosu na sviranje u spomenutim pozicijima a gledajući s ljeva na desno posloženi su prema dubini, tako da G dur harmonika ima najdublji tonalitet.

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 16.06.2005. u 23:41 sati.