Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Tradicija bojanja kanom - drugi dio

Henna & Menhdi

Kana je poznata pod razlicitim imenima kao Henne, Al-Khanna, Jamaica Mignonette, Egyptian Privet i Smooth Lawsonia, ali umjetnost njenog nanosenja ima samo dva naziva: Henna (arapski) ili Mehndi (indijski).

Opcenito govoreci, arapska Henna upotrebljava velike cvijetne uzorke na sakama i stopalima,

Image Hosted by Free Image Hosting

dok Mehndi koristi fine cipkaste cvjetne i vijugave obrasce na sakama, podlakticama i stopalima.

Image Hosted by Free Image Hosting

Africki Henna uzorci su veliki, ispunjeni bojom i geometrijskog oblika.

Zadovoljavajucu sliku nisam nasla, ona koja je ovdje zivila par minuta je izbrisana.

Africki uzorci su vecinom crni, dok su indijski i bliskoistocni cvrenkastosmedji. Toplina koju stvara tijelo utjece na nijansu, tako da boja na kozi varira od jarko crvene preko smedje do gotovo crne. Cista crna boja je rezultat dodatnih sastojaka. Mrlja od kane traje dok se gornji dio koze ne izljusti, sto moze trajati 1-12 tjedana te ovisi o debljini koze i njenim svojstvima. Kana sadrzi henotanicku kiselinu (nadam se da je prijevod dobar) koja se veze za stanice koze, tako da smjesa treba biti u kontaktu s kozom nekoliko sati.

Lisce, cvjetovi i grancice biljke se samelju u fini prasak koji sadrzi prirodnu boju. Dobivanje razlicitih nijansi se postize mijesanjem kane s liscem i plodovima drugog bilja, kao sto je indigo, caj, kava, clove (ne znam prevesti, suseni tropski cvijet koji sluzi kao slatki zacin) i limun. Za vrijeme vrucina (one su ovdje sastavni dio cijele godine), kana djeluje rashladjujuce kada se nanese na dlanove i stopala, te na glavu (pri bojanju kose boja ostane i na tjemenu). Kada se koristi za ukrasavanje tijela, dodaju se secer i razna ulja u smjesu, za pojacavanje boje i duze trajanje na kozi. Vecina Henna i Mendhi umjetnika pazljivo cuva svoje recepte prenoseci ih samo odabranima, koji su najcesce kombinacija samljevene kane, jakog crnog caja, limunova soka, nekoliko kapi eukaliptusova ulja i nekog "tajnog sastojka".

Image Hosted by Free Image Hosting Image Hosted by Free Image Hosting

Gustoca smjese je vazna, ne smije biti niti rijetka niti gusta, kao i toplina koze i okoline, te duljina primjene. Tehnika nanosenja smjese je kod vecine umjetnika slicna, koriste se drveni stapici i cackalice, te u zadnje vrijeme plasticne strcaljke.

Image Hosted by Free Image Hosting

Za kraj, komplet UAE postanskih markica

Image Hosted by Free Image Hosting



Post je objavljen 16.06.2005. u 00:08 sati.